Erjavec se žalio Amerikancima na probleme s Hrvatskom, dobio je odgovor kakav nije očekivao

Erjavec se žalio Amerikancima na probleme s Hrvatskom, dobio je odgovor kakav nije očekivao

Foto: FAH

AMERIČKI državni tajnik Rex Tillerson odgovorio je svom slovenskom kolegi Karlu Erjavcu na njegovo pismo u kojemu je početkom srpnja naveo da bi SAD trebale biti "na strani međunarodnog prava" u arbitražnom sporu Slovenije s Hrvatskom, no u Ljubljani su odgovorom pomalo razočarani jer se SAD zauzeo za bilateralno rješenje, objavio je slovenski portal Siol.net.

U ministarstvu vanjskih poslova za Siol.net su potvrdili da je Erjavec primio Tillersonovo pismo "posvećeno graničnom pitanju", ustvrdivši da je to bilo još sredinom listopada, dok ocjene portala kako retorika pisma i njegov podtekst govore da je Washington u sporu naklonjeniji Hrvatskoj nisu komentirali.

U ministarstvu navode kako  je američki državni tajnik u svom pismu "ponovio poznata stajališta" SAD-a prema kojima one "podržavaju svako rješenje" do kojih će dvije države, članice Europske unije i NATO saveza te američke saveznice, "doći sporazumno".

Osim toga, naveli su u slovenskom ministarstvu vanjskih poslova, Tillerson je u pismu izrazio nadu da će se u međuvremenu obje države u sporu suzdržavati od provokativnih poteza koji bi mogli negativno djelovati ne samo na njihove bilateralne odnose nego i na regionalnu stabilnost.

Zanimljiv tajming

Portal Siol.net navodi, međutim, da se Tillersonovo pismo svojom retorikom i sadržajem teško može uvrstiti u "redovne diplomatske kontakte" Washingtona i Ljubljane, jer se u njemu niti jednom riječju izričito ne spominje arbitraža i arbitražno rješenje na kojemu inzistira Slovenija pa je u tom smislu možda odraz veće naklonjenosti SAD-a Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, navodi portal, zanimljiv je i tajming kad se Trumpova administracija odlučila za odgovor Sloveniji na pismo kojim je objasnila slovensko stajalište o arbitraži i njenoj primjeni.

Tillersonovo pismo je poslano nakon što je slovenski premijer Miro Cerar otkazao već dogovoreni posjet Zagrebu, navodno izazvan nastupom hrvatskog premijera Andreja Plenkovića za govornicom UN-a u New Yorku, kad je ponovio poznata hrvatska stajališta o neprihvatljivosti arbitražne presude zbog kompromitiranosti arbitražnog procesa.

Zato su poruke i ton Tillersonova pisma vjerojatno djelovali i na slovenskog  premijera Miru Cerara, koji je nakon toga Plenkoviću poslao pismo u kojemu je izrazio želju za nastavkom prekinutog dijaloga.

"Plenkoviću su očito iz Washingtona priskočili u pomoć, iako je Tillerson u pismu Erjavcu naglasio da se SAD u sporu neće svrstati ni na jednu stranu", komentira slovenski portal.

Siol.net navodi da se Slovenija u implementaciji arbitražne presude uglavnom oslanja na Europsku uniju, čije su glavne članice podržale slovensko stajalište o arbitraži, dok stajalište Hrvatske u sporu u Europi navodno podržava samo Poljska.

Zato se Hrvatska želi jače osloniti na potporu SAD-a iako je, kako navodi portal, jasno da pod Trumpovom administracijom još uvijek najjača svjetska sila u jugoistočnoj Europi ne pokazuje izraženiji politički interes.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara