Ernest Rađen oslobođen optužbe za pokolj u Škabrnji zbog nedostatka dokaza

Ernest Rađen oslobođen optužbe za pokolj u Škabrnji zbog nedostatka dokaza

DRŽAVNO odvjetništvo promijenilo je optužnicu protiv 47-godišnjeg Ernesta Rađena zbog nedostatka dokaza za kazneno djelo ratnog zločina. Po novoj optužnici, njegovo kazneno djelo sada spada u kategoriju koja je obuhvaćena Zakonom o općem oprostu, prenosi Jutarnji list.

"Nakon dovršene istrage u kaznenom djelu protiv okrivljenika Ernesta Rađena utvrđeno je kako je počinio kazneno djelo protiv RH i to najteži oblik kaznenog djela ugrožavanja teritorijalne ukupnosti, pa smo sukladno tome promijenili činjenični i zakonski opis te pravnu kvalifikaciju u tom kaznenom djelu. Kako je međutim ovo kazneno djelo obuhvaćeno Zakonom o općem oprostu očekujemo da će sud donijeti odgovarajuće rješenje", zaključio je državni odvjetnik Slobodan Denona.

Rađenu je ovo već druga izmjena optužnice, a prvotno ga se teretilo kako je bio zapovjednik vojne policije koja je sudjelovala u egzekuciji 41 civila 18. studenog 1991. u Škabrnji i Nadinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivšeg trenera košarkaškog kluba Aris iz Soluna, grčka je policija uhitila još 2006. godine na temelju hrvatske međunarodne tjeralice. Bio je uhićen za vrijeme treninga ali je ubrzo pušten uz jamčevinu, a Hrvatskoj je izručen tek u travnju ove godine. Tijekom suđenja, nitko od svjedoka nije ga teretio za zločin, a tvrdili su kako Rađena u vrijeme zločina nisu ni vidjeli u Škabrnji.

K.S.
Foto: HR Foto

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara