Eruptirao vulkan u Gvatemali. U posljednjoj erupciji poginulo je skoro 200 ljudi

Eruptirao vulkan u Gvatemali. U posljednjoj erupciji poginulo je skoro 200 ljudi
Foto: EPA

VLASTI u Gvatemali pozvale su stanovništvo na evakuaciju nakon što je došlo do erupcije za vulkana Fuego. Evakuacije za sada nisu obavezne, ali se odnose na 10 mjesta koja su najbliža vulkanu, 

Na fotografijama koje su objavljene vidi se kako vulkan eruptira te kako lava počinje teći iz njega. 

U blizini vulkana živi oko 2.000 ljudi

Kako javlja Independent, u deset mjesta koja su najbliža vulkanu živi oko 2.000 ljudi, a oni sami će odlučiti hoće li se evakuirati ili ne budući da evakuacije još uvijek nisu obavezne.

Vulkan Fuego posljednji je put evakuirao u lipnju ove godine. U toj erupciji poginule su 194 osobe, javlja Independent. Ta katastrofa u lipnju ove godine je pogodila ukupno 1,7 milijun Gvatemalaca. Samo dan nakon vulkanske erupcije obalu Gvatemale je pogodio potres jakosti 5,2 stupnja. 

Kako  javlja Independent, nacionalni Institut za seizmologiju, vulkanologiju i meteorologiju objavio je dijagram kojim su poručili kako se očekuje da će se pepeo iz erupcije proširiti područjem na oko 30 kilometara jugozapadno i sjeveroistočno od vulkana. 

Ministarstvo obrane je počelo s postavljanjem šatora na stadionu u jednoj općini udaljenijoj od vulkana u kojoj bi mogli smjestiti osobe koje će se evakuirati. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara