ESA: Beagle 2 izgubljen zbog loše vođenog projekta

SONDA Beagle 2, koja je prošle godine trebala s Marsa poslati znanstvenicima dragocjene podatke, izgubila se zbog loše vođenog projekta koji, kako je u ponedjeljak objavila Europska svemirska agencija (ESA), nije imao zadovoljavajuću financijsku potporu.

Sonda se trebala na Mars spustiti u prosincu i potom podatke poslati orbitalnoj letjelici Mars Express, no 19. prosinca izgubio se svaki kontakt sa sondom. Uslijedila su razna objašnjenja, od toga da je upala u duboki krater na Marsu, izgorjela ili se zaplela u vlastite zračne komore i padobranski mehanizam.

Istraga ESA-e zaključila je kako je u projekt investirano premalo novca, tek 88 milijuna dolara, no znanstveni direktor ESA-e David Southwood to poriče.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Nikad sa sigurnošću nećemo znati što je krenulo po zlu. Možda će se tek pojaviti novi dokazi... možda će jednog dana Europljani hodati po Marsu i pronaći Beagle", kazao je Southwood.

Vodeći znanstvenik za projekt Beagle 2, Colin Pillinger, tvrdi da su "ljudi potpomogli projekt s onoliko novca s koliko su mogli", te da su u tom trenutku imali na raspolaganju "svu znanost, najbolje inženjere i najbolji mogući tim". On je ESA-i uputio zahtjev da što prije odluči na Mars poslati na novu sondu i tako pruži novu priliku inženjerima.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara