Estonija blokira elektronske osobne iskaznice, neispravni čipovi omogućili krađu identiteta

Estonija blokira elektronske osobne iskaznice, neispravni čipovi omogućili krađu identiteta

Foto: Hina

ESTONIJA je jučer najavila je da će danas u ponoć blokirati oko 760.000 nacionalnih elektronskih identifikacijskih kartica opremljenih neispravnim čipom, kako bi smanjila opasnost od krađe identiteta.

Estonija, baltička zemlja s 1,3 milijuna stanovnika, poznata je kao jedna od najumreženijih država svijeta i po pionirskim tehnološkim iskoracima poput glasovanja putem interneta.

Estonska identifikacijska kartica omogućuje estonskim državljanima pristup gotovo svim javnim servisima putem posebnog državnog portala "e-government". Kartica ne služi samo za identifikaciju vlasnika u realnom i digitalnom okruženju nego mu omogućuje i stavljanje digitalnog potpisa na svaki elektronički dokument.

Otkrili nedostatak na čipovima iz Švicarske

Stručnjaci za informatičku sigurnost upravo su otkrili nedostatak na čipovima proizvedenima u Švicarskoj koji identifikacijske kartice čini podložnim napadima zlonamjernih softvera.

"Funkcioniranje elektronske države temelji se na povjerenju i država si ne može dopustiti da vlasniku estonske identifikacijske kartice identitet bude ukraden", izjavio je premijer Juri Ratas najavljujući blokiranje sigurnosnog certifikata dok vlasnici ne dobiju nove kartice.

Po njemu dosad nije zabilježen nijedan slučaj krađe elektronskog identiteta ali je "prijetnja postala stvarna".

Estonske vlasti naglasile su da sve identifikacijske kartice i informatički sustavi temeljeni na čipu istog proizvođača, korišteni u čitavom svijetu, izlažu vlasnike istoj opasnosti od krađe identiteta.

Od 2001. estonske identifikacijske kartice proizvodi švicarski Trub AG i njegov nasljednik Gemalto AG. U rujnu je Trub Baltic AS (grupacija Gemalto) najavio da surađuje s estonskom vladom na rješavanju problema.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara