Etiopija lansirala svoj prvi satelit u svemir, no Kina podmirila većinu troškova

Etiopija lansirala svoj prvi satelit u svemir, no Kina podmirila većinu troškova
Screenshot: YouTube/SciNews

ETIOPIJA je danas lansirala svoj prvi satelit u svemir u sklopu nastojanja sve više subsaharskih afričkih država da razviju svemirske programe koji bi trebali unaprijediti njihove razvojne ciljeve i potaknuti znanstvene inovacije.

Danas prije svanuća visoki etiopski dužnosnici i građani okupili su se u opservatoriju i istraživačkom centru Entoto, koji se nalazi sjeverno od glavnoga grada Addis Abebe, kako bi uživo pratili prijenos lansiranja satelita sa svemirske postaje u Kini.

Kineska vlada podmirila većinu troškova

"Ovo će utrti temelje našemu povijesnom putu prema boljitku", izjavio je zamjenik premijera Demeke Mekonnen u govoru na državnoj televiziji u povodu lansiranja satelita.

Razvili su ga i osmislili kineski i etiopski inženjeri, a kineska vlada podmirila je oko 6 milijuna od ukupno više od 7 milijuna dolara ukupnih troškova izrade satelita, rekao je Reutersu Solomon Belay, direktor Etiopskog instituta za svemirsku znanost i tehnologiju.

"Svemir je hrana"

"Svemir je hrana, svemir je otvaranje novih radnih mjesta, alat za tehnologiju ... suverenitet, sredstvo za smanjenje siromaštva, on je sve za Etiopljane koji žele postići univerzalan i održivi razvoj", kazao je Belay, dodavši da će satelit Etiopljani koristiti za potrebe prognoziranja vremena i nadzor usjeva.

Afrička unija je 2017. godine usvojila politiku svemirskog razvoja za područje afričkih zemalja uz objašnjenje da svemirska znanost i tehnologija mogu unaprijediti gospodarski napredak i upravljanje prirodnim resursima na tom kontinentu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara