EU će objaviti godišnja izvješća o napretku kandidatskih zemalja za članstvo

GODIŠNJA izvješća o napretku kandidatskih zemalja za članstvo u EU, pa tako i Hrvatske, Turske, Makedonije i potencijalnih kandidata Bosne i Hercegovina, Srbije, Crne Gore i Albanije i Kosova, objavit će Europska unija.

Dio teksta koji se odnosi na Hrvatsku bit će pod naslovom "politički kriteriji". Kako javlja HTV, u tom će dijelu, ako je vjerovati najavama, pisati kako "antikorupcijski" program daje početne rezultate, no da neke od akcija, poput Maestra, još nisu dobile pravosudnu završnicu.

Osim toga, u poglavlju o ljudskim pravima očekuje se spominjanje sumnji na moguće pritiske na medije uoči parlamentarnih izbora, kao i romska manjina koja je, prema izvješću, suočena s teškim životnim uvjetima te diskriminacijom, posebice u obrazovanju, socijalnoj zaštiti, zdravstvenoj skrbi, stambenom zbrinjavanju i zapošljavanju

Prikaz nezadovoljstva hrvatske javnosti prvostupanjskom presudom "vukovarskoj trojci" te političkih akcija vlasti prema UN-u, naći će se također na stranicama o ispunjavanju međunarodnih obveza, doznaje HTV.

Što se tiče dijela teksta koji govori o odnosima sa susjedima Komisija će najvjerojatnije ponoviti poziv Zagrebu, Ljubljani i Rimu na žuran dogovor o ekološko-ribolovnoj zoni.

Hrvatska može očekivati posljedice u pristupnim pregovorima ako nakon 1. siječnja 2008. brodovi iz EU-a budu u tom području nailazili na teškoće, također dodaje HTV.

Bruxelles navodno više neće najavljivati ciljani datum ulaska sve dok se pregovori sasvim ne privedu kraju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara