EU će uzvratiti ako Trump uvede carine na automobile

EU će uzvratiti ako Trump uvede carine na automobile
Foto: EPA, Index

EUROPSKA povjerenica za trgovinu Cecilia Malmstroem izjavila je u Bruxellesu da je Europska komisija počela pripremati popis protumjera u slučaju da Sjedinjene Države uvedu carine na europske automobile, što bi, po njoj, bila "katastrofa".

"Zajedno s državama članicama pripremamo popis protumjera, a o tome smo obavijestili i naše američke partnere", rekla je Malmstroem, dodajući da bi povećanje američkih carina na europske automobile bilo katastrofalno.

Sjedinjene Države 1. lipnja uvele su carine od 25 posto na europski čelik i 10 posto na aluminij. EU je odgovorio protumjerama na niz američkih proizvoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki predsjednik Donald Trump već neko vrijeme prijeti uvođenjem carina po stopi od 20 posto na europske automobile i stalno prigovara zbog velikog deficita koji SAD ima u trgovini s EU-om.

"Uvođenje carina na automobile poput onih na čelik i aluminij bilo bi katastrofalno", rekla je Malmstroem.

Sljedeći tjedan u srijedu u Bijelu kuću je pozvan predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker koji će s Trumpom razgovarati o međusobnoj trgovini i mogućim rješenjima za nastalu situaciju koja se razvija u pravi trgovinski rat.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara