EU daje Iranu "zadnju šansu" oko nuklearnog programa

VISOKI francuski, britanski i njemački dužnosnici sastali su se u četvrtak s iranskim kolegama kako bi im pružili posljednju priliku da, u zamjenu za određene ustupke, prekinu procese obogaćivanja urana ili će se u suprotnom suočiti s UN-ovim sankcijama.

Diplomati kažu da velika europska trojka ima "blagoslov" Sjedinjenih Država za tu ponudu, unatoč američkom uvjerenju da Iran razgovore s Europljanima koristi kako bi dobio vrijeme potrebno za izradu nuklearne bombe.

"Čini se da Iran u ovom trenutku nije spreman podvrgnuti se tim zahtjevima", rekao je glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vođa iranskog izaslanstva Amir Zamaninia odbio je komentirati te navode. Izaslanstvo bi europskim diplomatima u četvrtak trebalo iznijeti protuprijedlog, čiji detalji nisu poznati.

Iran i dalje ustraje u tvrdnji da je svrha njegova nuklearnog programa dobivanje električne energije i da nikad neće odustati od postupka obogaćivanja urana, koji se može iskoristiti za dobivanje goriva za nuklearne reaktore ili za proizvodnju atomske bombe.

(Hina) xbcav ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara