EU: Dovršena redaktura pristupnog sporazuma

ČLANICE Europske unije završile su redakturu pristupnog sporazuma za deset zemlja koje sljedeće godine trebaju ući u Uniju, doznaje se od grčkog predsjedništva EU-a.

´To je zaključeno´, izjavio je grčki glasnogovornik nakon sastanaka veleposlanika 15 zemalja članica u Bruxellesu.

Dogovoreno je da se različite jednostrane izjave, koje su podnijele buduće članice, uvrste u pristupni sporazum. Međutim, veleposlanici su također usuglasili zajednički tekst, koji će biti aneks sporazuma i u kojem se precizira da te jednostrane deklaracije ni u kojem slučaju ne mogu derogirati odredbe komunitarnog prava.

Varšava je, primjerice, tražila da se u pristupni sporazum uvrsti izjava o zaštiti života, što Poljskoj otvara mogućnost da zadrži svoj vrlo restriktivni zakon protiv abortusa.


Pristupni sporazum će sada biti dostavljen Europskom parlamentu. Svečano potpisivanje toga sporazuma bit će 16. travnja u Ateni.

Tekst pristupnog sporazuma trebao je biti gotov još u petak, međutim, nastale su poteškoće kada je politički dogovor iz Kopenhagena trebalo pretočiti u pravne termine. Više zemalja je tražilo da se u tekst pristupnog sporazuma uključe različite odredbe iz njihova zakonodavstva. Malta je tako tražila da se mala poduzeća izuzmu iz obveze plaćanja poreza na dodanu vrijednost.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara