EU: EKOLOGIJA MORA DOĆI U SREDIŠTE POZORNOSTI EU-A

Vlade zemalja Europske unije moraju se više potruditi kako bi integrirale ekološke prioritete u svoju politiku, kaže se u srijedu u izvještaju Europske komisije.

Prema podacima te studije, zemlje EU-a ostvarile su određeni napredak u upozoravanju na ekološka pitanja u sektorima poput poljoprivrede i ribarstva.

"Međutim, još treba puno toga obaviti", upozorava Europska komisija i dodaje da izostanak odgovarajuće pozornosti ekološkim pitanjima škodi gospodarstvima i društvima zemalja EU-a.

"Pogledajte lanjsko vruće ljeto koje je pridonijelo preranoj smrti dvadeset tisuća ljudi i dovelo do poljoprivrednih gubitaka od deset milijarda eura u EU-u", rekla je europska povjerenica za ekologiju Margot Wallstrom.

Toplinski val bio je u skladu s predviđanjima stručnjaka u vezi s globalnim zagrijavanjem i klimatskim promjenama, dodala je Wallstrom.

Čelnici EU-a sastali su se u lipnju 1998. u Cardiffu u Walesu i dogovorili su se da ekološka pitanja moraju postati dio politike u područjima kao što su poljoprivreda, promet, energetika, industrija, razvoj, ribarstvo i vanjski poslovi.

(Hina) xvm ymaš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara