Napokon se dogovorili: Beograd i Priština uz pomoć EU-a odlučili o upravljanju prijelazima

Foto: AFP

EUROPSKA unija je priopćila da je dogovor Prištine i Beograda o integriranom upravljanju administrativnim prijelazima postignut, javlja B92.

Voditelj srpskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović je najprije demantirao takvu informaciju, da bi kasnije rekao da je dogovor naknadno postignut.

Pregovarački timovi Kosova i Srbije su uz posredovanje EU-a u Bruxellesu pregovarali o rješenju problema upravljanja prijelazima. Europska unija je, kao i kosovski mediji, objavila da je napokon postignut sporazum o vrućem pitanju koje je već mjesecima uzrok nereda na graničnome području.

"Imajući na umu da će od strana biti zahtijevano da postupno harmoniziraju svoje zakonodavstvo s pravnim tekovinama EU, strane su postigle suglasnost o konceptu integriranog upravljanja prijelazima koji je razvila EU“, piše u priopćenju.

To znači da će strane postupno formirati zajedničke, integrirane, pojedinačne i sigurne prijelaze na ispostave na svim zajedničkim prijelazima. Također se navodi da će Eulex biti prisutan u skladu sa svojim mandatom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbija na kraju ipak objavila da je postignut dogovor

"Koncept integriranog upravljanja prijelazima će se postupno provoditi čim to bude moguće u praksi", dodaje se u priopćenju.

Međutim, šef srpskog pregovaračkog tima je jutros demantirao tu informaciju, rekavši da dogovor još nije postignut, ali da se "naporno radi na što skorijem pronalaženju obostranog prihvatljivog rješenja".

Nešto kasnije je sazvao konferenciju za novinare gdje je i on objavio da je dogovor postignut.

"Mi nismo izazvali zabunu, sinoć nije bilo dogovora, ali smo u međuvremenu dobili garancije i detalje u vezi s prijelazima tako da sada mogu reći da je dogovor postignut i stupit će na snagu kada ga usvoje nadležni državni organi i kada primjena bude moguća", rekao je Stefanović.

Očekuje se da će dogovor o slobodi kretanja biti potpuno proveden od 26. prosinca, što će rezultirati slobodnim putovanjima preko prijelaza

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara