EU i Velika Britanija započinju intenzivne pregovore o budućim odnosima

EU i Velika Britanija započinju intenzivne pregovore o budućim odnosima
Foto: EPA

EUROPSKA UNIJA i Velika Britanija započinju pet tjedana intenzivnih pregovora o budućim odnosima, a London želi ubrzati cijeli taj proces. 

Novi krug pregovora u Bruxellesu održat će se licem u lice prvi put od izbijanja koronavirusa u kombinaciji s tvrdim stajalištima s obje strane i slabim napretkom u pregovorima. 

Sastanci će se odvijati svaki tjedan na relaciji Bruxelles - London u srpnju i krajem kolovoza.

Britanski pregovarač David Frost postaje savjetnik za nacionalnu sigurnost premijera Borisa Johnsona. 

Neki kritičari tvrde da bi to moglo ugroziti britanski fokus na pregovore, ali britanski glasnogovornik inzistira na tome da nova Frostova titula ne znači distrakciju od razgovora koje vodi s europskim kolegom Michelom Barnierom.

"David ostaje glavni pregovarač s EU sve dok se ne postigne dogovor ili okončaju pregovori", rekao je dužnosnik.

"To ostaje njegov glavni prioritet. Dali smo do znanja da ni u kojem slučaju ne želimo da se ovi pregovori vode na jesen."

Intenzivniji pregovori 

Nadaju se da će intenzivne rasprave dovesti do rezultata nakon što je na prijašnjim razgovorima, većinom putem videoveze, malo toga postignuto. 

Johnson je u subotu rekao da će Britanija prihvatiti posljedice nepostizanja dogovora ako se ne pronađe zajednički jezik.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, čija vlada ovaj tjedan preuzima predsjedanje Vijećem EU, također je zaoštrila svoju retoriku pitajući se želi li London uopće dogovor. 

"Naravno da bi bilo u interesu Velike Britanije i svih članica EU da se postigne uredno povlačenje", rekla je Merkel za Süddeutsche Zeitung. 

"No to podrazumijeva želju s obje strane", dodala je. 

Britanija je napustila EU 30. siječnja, a prijelazno razdoblje nakon Brexita, u kojemu još uživa koristi od članstva u EU, završava 31. prosinca.

Njihovi odnosi bi se bez sporazuma mogli temeljiti na minimalnim standardima koje je postavila Svjetska trgovinska organizacija (WTO) s visokim carinama i ozbiljnim remećenjima u poslovanju.

London do ljeta želi dogovoriti ključne točke, barem politički, ako ne i pravno, kako bi tvrtke dobile jasniju sliku o budućem poslovanju do kraja godine. 

EU se ne žuri toliko i vjeruje da bi za potrebnu ratifikaciju sporazuma u Europskom parlamentu dogovor trebalo postići do kraja listopada.  

"Što brže možemo postići dogovor, to bolje. I nema jasnog razloga zašto se širi okvir političkog sporazuma ne bi mogao postići na ljeto", rekao je izvor za AFP.

"Konstruktivno i kreativno"

Format novih pregovora bit će pojednostavljen u odnosu na prvi krug u koji su bile uključene stotine državnih službenika u odvojenim razgovorima o različitim temama. 

Glavni pregovarač EU Michel Barnier i njegov britanski kolega David Frost vodit će manje timove s političkim autoritetom kako bi se riješili prijepori.

"Bit ćemo konstruktivni, kao što smo uvijek bili, puni poštovanja i spremni smo biti kreativni kako bismo pronašli zajednički jezik", rekao je Barnier za Europski centar za politiku u Bruxellesu prošli tjedan. 

Frost je tvitao da stiže u Bruxelles s "dobrom vjerom".

"Ovo trebaju biti pravi pregovori i neka se europska nerealna stajališta trebaju promijeniti ako želimo napredovati", upozorio je Frost. 

Novi pregovori počinju sastankom Barniera i Frosta u 10 sati i nastavit će se tijekom tjedna kraćim sastancima o najproblematičnijim pitanjima. 

Ona uključuju jamstva poštene konkurencije koja zahtijeva EU u fiskalnim, socijalnim i okolišnim pitanjima kako bi se izbjegla pojava nisko reguliranog gospodarstva na pragu EU. 

Druge sporne točke su uloga Suda Europske unije i pristup europskih ribara britanskim vodama.

Ovo bi mogao biti ili vrlo širok sporazum koji će pokrivati sva područja u odnosima, što želi EU, ili jednostavan trgovinski sporazum s manjim sektorskim sporednim ugovorima, što traži London. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara