EU je spreman Londonu ponuditi "najambiciozniji" trgovinski ugovor, ali uz određene uvjete

EU je spreman Londonu ponuditi "najambiciozniji" trgovinski ugovor, ali uz određene uvjete

Foto: FAH

GLAVNI pregovarač Europske unije za Brexit, Michel Barnier rekao je u ponedjeljak da je EU spreman ponuditi Londonu "najambiciozniji" trgovinski ugovor nakon Brexita, uz uvjet da Velika Britanija poštuje uvjete 'razvoda'.

"Uspijemo li se dogovoriti o urednom izlasku i utvrditi poštena pravila igre u budućnosti, naša buduća veza imat će sve uvjete da bude ambiciozna", rekao je Barnier u govoru u istraživačkom institutu u Bruxellesu.

Pod takvim uvjetima "EU će biti spreman ponuditi (Velikoj Britaniji) najambicioznije ugovore o slobodnoj trgovini", dodao je.

Početak trgovinskih pregovora s Londonom zahtijeva da se prvo utvrde uvjeti 'razvoda', kao što su posljedice izlaska za Irsku i podmirenje financijskih obveza.

Ističe rok

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk dao je Velikoj Britaniji rok do početka prosinca da postigne napredak u vezi s glavnim pitanjima, inače neće moći predložiti dvadeset sedmorici da odobre početak druge faze pregovora na idućem europskom summitu sredinom prosinca.

London uporno traži da što prije počnu pregovori o budućim vezama dvaju partnera nakon što se dovrši postupak razlaza.

Na prošlom europskom susretu na vrhu čelnici europskih zemalja načinili su iskorak pristajući na "interne pripreme" za buduće pregovore.

"Neuspjeh pregovora nije naš scenarij, premda smo spremni i na to", zaključio je Barnier.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Brexit, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Brexit.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara