EU ne želi postrožiti zakone o e-cigaretama

EU ne želi postrožiti zakone o e-cigaretama
Foto: FAH

EUROPA izbjegava trend pooštravanja zakona o elektroničkim cigaretama, nakon što su one nedavno zabranjene u Indiji, i njezinim aromatiziranim inačicama u nekoliko američkih zemalja, uključujući New York.

E- cigarete, koje su prema nedavnom izvješću Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) neosporno štetne, sve su popularnije nakon što su se pojavile sredinom 2000-ih godina.

Američki predsjednik Donald Trump je obećao zabranu aromatiziranih cigareta na saveznoj razini nakon smrti sedam pušača od teških plućnih bolesti u Sjedinjenim Državama.

U Europi e-cigareta podliježe istim zakonima kao i klasična - uz zabranu prodaje mlađima od 18, zabranjeno je njihovo uživanje u javnim prostorima i ograničeno im je oglašavanje.

Neke zemlje, među kojima Rumunjska i Bugarska, dopuštaju e-cigarete u javnim prostorima.

Zabrane u svijetu

Europska komisija mora podnijeti izvješće do 20. svibnja 2021. kako bi se eventualno izmijenila direktiva koja je trenutno na snazi. Ona ograničava količinu nikotina u e-cigaretama i tekućina za punjenje te zabranjuje neke aditive na temelju raspoloživih znanstvenih informacijama o učincima elektroničke cigarete.

Za pravila o aromama i tekućinama za punjenje bez nikotina odgovorne su države članice.

Indija je u srijedu zabranila proizvodnju, uvoz i prodaju e-cigareta, u javnozdravstvenoj odluci koja će pogoditi planove za širenje na indijsko tržište kompanija poput Juul Labsa i Philipa Morrisa.

Zabrana će se naknadno razraditi posebnom uredbom. Zasad se zna da će uključivati kaznu za prekršitelje od tri godine zatvora, no nejasno je hoće li se zabraniti i upotreba e-cigareta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara