EU obećao Rusiji ulaganja ako prihvati Povelju o energetici

EUROPSKA unija spremna je obilato nagraditi naznačenu spremnost Rusije da na sastanku na vrhu skupine najrazvijenijih zemalja svijeta G8 prihvati sporazum o zajedničkim energetskim načelima.

Bruxelles nudi Moskvi novčanu pomoć, transfer tehnologije i pristup ogromnom europskom tržištu, gladnom nafte i plina, kako bi je potaknuo da ipak ratificira međunarodni sporazum kojim se promovira transparentnost cijena i slobodan tranzit energenata kroz Euroaziju.

Od Rusije se traži i da ublaži monopol na cjevovode i da usvoji jasnije propise o ulaganjima u energetski sektor.

"Moskvi je ponuđena mrkva u vidu velikog tržišta za ruske prirodne resurse. Rusima je posebno važno što je to tržište pouzdano", kazao je jedan izvor u EU.

"Oni žele sigurnu potražnju, mi želimo sigurnu ponudu", objasnio je aktualno stanje povjerenik EU za trgovinu Peter Mandelson.

EU ima više od 450 milijuna stanovnika a u 2003. potrošila je po podacima Europske komisije 1,7 milijardi tona ekvivalenta nafte iz različitih izvora, većina kojih otpada na naftu i plin.

Mandelson je kazao da Rusija i EU imaju sve preduvjete za zasnivanje dobrog partnerstva te da bi i jedna i druga strana imale koristi od usuglašenih propisa kojima bi se regulirala trgovina energetskim proizvodima. Zato je Bruxelles nedavno najavio

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da će Kremlj omogućiti Europi prošireni pristup ruskom energetskom sektoru samo ako ruskim kompanijama zauzvrat bude omogućen pristup europskim tržištima.

"Njima su potrebna ulaganja u energetski sektor a mi bi bili zadovoljni kada bi oni ulagali u naš", objasnio je Mandelson.

Promatrači napominju da Rusija očajnički trebala ulaganja u infrastrukturi uslijed strahovanja da neće moći proizvesti velike količine nafte i plina koje je obećala svijetu.

"Rusi neće moći ispuniti svoja obećanja. Pritom veliki problem ne predstavlja toliko politička intervencija koliko jednostavna činjenica da priljev ulaganja nije dovoljan", upozorio je Christian Egenhofer, docent pri bruxelleskom Centru za političke studije.

Predsjedatelj odbora Europskog parlamenta za industriju, istraživanje i energiju Giles Chichester napomenuo je da bi uz odgovarajuće uvjete EU mogao ponuditi Rusiji i potrebna ulaganja.

EU nudi Moskvi i ulaganja, i najsuvremeniju tehnološku i inženjersku ekspertizu, tehnike upravljanja tržištima, veći potencijal za gospodarski rast i sigurniji trgovinski odnos, naglasio je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara