EU odobrila novi europsko-američki sustav zaštite privatnosti

EU odobrila novi europsko-američki sustav zaštite privatnosti

Ilustracija: Freeimages.com

EUROPSKA komisija odobrila je u utorak novi europsko-američki sustav zaštite privatnosti, priopćeno je iz Bruxellesa.

Europska komisija i američka vlada postigle su 2. veljače ove godine politički dogovor o novom okviru za transatlantsku razmjenu osobnih podataka u komercijalne svrhe, Štitu za zaštitu privatnosti (Privacy Shield). Novi sustav odražava zahtjeve koje je Europski sud utvrdio u svojoj presudi od 6. listopada 2015., kojom je stari okvir Sigurna luka (Safe Harbour) proglašen nevažećim.

Novi okvir zaštitit će temeljna prava svih u Europskoj uniji čiji se osobni podaci prenose u SAD te osigurati pravnu jasnoću poduzećima koja se u poslovanju oslanjaju na transatlantski protok podataka, ističe Komisija.

"Danas smo odobrili novi europsko-američki sustav zaštite privatnosti. Njime će se zaštiti osobni podaci naših građana, a poduzećima osigurati pravna jasnoća. Naporno smo radili sa svim svojim partnerima u Europi i SAD-u kako bismo što prije sklopili odgovarajući sporazum. Protok podataka između dvaju kontinenata ključan je za naše društvo i gospodarstvo – sad imamo čvrst okvir kojim se osigurava da se prijenos podataka odvija u najboljim i najsigurnijim uvjetima", rekao je potpredsjednik Komisije nadležan za jedinstveno digitalno tržište Andrus Ansip.

"Europsko-američki sustav zaštite privatnosti čvrst je novi sustav za zaštitu osobnih podataka Europljana i osiguranje pravne jasnoće poduzećima. Uključuje snažnije i bolje provedene standarde zaštite podataka, zaštitne mjere povezane s pristupom vlade te lakše dostupnu pravnu zaštitu pojedinaca u slučaju pritužbi. Novim će se okvirom vratiti povjerenje potrošača u prijenos njihovih podataka preko Atlantika. Surađivali smo s europskim tijelima za zaštitu podataka, Europskim parlamentom, državama članicama i našim kolegama u SAD-u kako bismo uspostavili mehanizam s najvišim standardima zaštite osobnih podataka Europljana", kazala je povjerenica za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova Vera Jourova.

Na temelju novog sporazuma američko Ministarstvo trgovine redovito će ažurirati i revidirati popis poduzeća koja sudjeluju u sustavu kako bi se osiguralo da poštuju pravila na koja su se obvezala. Ako poduzeće ne ispuni svoje obveze u praksi, uslijedit će sankcije i bit će uklonjeno s popisa. Strožim uvjetima za daljnji prijenos podataka trećim osobama jamčit će se jednaka razina zaštite u slučaju prijenosa iz poduzeća u sustavu zaštite privatnosti.

SAD je EU-u dao jamstvo da se na pristup tijela javne vlasti za kazneni progon i nacionalnu sigurnost primjenjuju jasna ograničenja, zaštitne mjere i nadzorni mehanizmi.

Mehanizmi pravne zaštite u tom području prvi put će biti na raspolaganju svima u EU-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SAD je isključio mogućnost neselektivnog masovnog nadziranja osobnih podataka koji se prenose u SAD u okviru ovog sporazuma.

Ured direktora nacionalne obavještajne službe pojasnio je da se skupno prikupljanje podataka može primijeniti samo u određenim uvjetima te da ono treba biti što je više moguće ciljano i usmjereno. Uspostavljene su i zaštitne mjere za upotrebu podataka u takvim iznimnim uvjetima.

U području nacionalnih obavještajnih aktivnosti američki ministar vanjskih poslova uspostavio je mogućnost pravne zaštite za Europljane putem mehanizma pravobranitelja u okviru State Departmenta.

Svaki građanin koji smatra da su njegovi podaci zloupotrijebljeni u sklopu ovog programa zaštite privatnosti imat će na raspolaganju nekoliko mehanizama za rješavanje sporova.

U idealnom slučaju pritužbu će riješiti samo poduzeće. Dostupne će biti i mogućnosti besplatnog alternativnog rješavanja sporova. Pojedinci se mogu obratiti svojim nacionalnim tijelima za zaštitu podataka, koja će surađivati sa Saveznom trgovinskom komisijom kako bi se osiguralo da se pritužbe građana EU-a istraže i riješe.

Ako se predmet ne može riješiti drugim sredstvima, kao krajnja mjera postojat će mehanizam arbitraže.

Pravnom zaštitom građana EU-a u području nacionalne sigurnosti bavit će se pravobranitelj, koji će biti neovisan o američkim obavještajnim službama.

Uz to, mehanizmom zajedničkog godišnjeg preispitivanja nadzirat će se funkcioniranje sustava zaštite privatnosti, uključujući obveze i jamstva u pogledu pristupa podacima za potrebe kaznenog progona i nacionalne sigurnosti. Europska komisija i Ministarstvo trgovine SAD-a provest će preispitivanje u kojem će sudjelovati nacionalni obavještajni stručnjaci iz američkih i europskih tijela za zaštitu podataka. Komisija će se koristiti svim drugim dostupnim informacijama te podnijeti javno izvješće Europskom parlamentu i Vijeću.

Od predstavljanja nacrta sustava zaštite privatnosti u veljači Komisija je uvažila mišljenja europskih tijela za zaštitu podataka (Radna skupina prema članku 29.) i Europskog nadzornika za zaštitu podataka te rezoluciju Europskog parlamenta kako bi dodatno pojasnila i poboljšala sustav. Europska komisija i SAD dogovorili su da će dodatno pojasniti skupno prikupljanje podataka, ojačati mehanizam pravobranitelja te jasnije istaknuti obveze za poduzeća u pogledu ograničenja zadržavanja i daljnjeg prijenosa podataka, navodi Komisija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara