EU planira uvesti iste punjače za sve mobitele. Ima i argumenata protiv toga

EU planira uvesti iste punjače za sve mobitele. Ima i argumenata protiv toga
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

ODBOR za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta nedavno je raspravljao o obavezi uvođenja jedinstvenog punjača za sve mobilne aparate i manje elektroničke uređaje, a hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan (SDP) rekla nam je da su jučer svi klubovi zastupnika izvršili pritisak na Europsku komisiju da u što skorijem roku objavi odluku o tome kako će izgledati novi punjač.

"Mi smo još 2014. potpisali direktivu koja traži da se uvede jedan punjač za sve mobitele i male elektroničke uređaje, a Komisija je tad dala preporuka da industrija to sama regulira. No to nije realno jer tvrtke zarađuju ogromni novac na proizvodnji punjača i tjeraju vas da kupujete baš njihov punjač. Sad smo opet pokrenuli priču da se dogovor postigne", rekla je za Index Biljana Borzan.

Navodi kako je Komisija raspisala konzultacije oko toga kako punjač treba izgledati i da su završile prije par dana.

Borzan: Ovo će dovesti do značajnih ušteda za građane

"Nismo dobili odluku o tome, tako da smo jučer imali raspravu bez zaključka o tome što se usvaja. Na razini svih klubova zastupnika u parlamentu smo istaknuli da nismo zadovoljni i time smo izvršili pritisak na Komisiju da objavi rezultate tih konzultacija i objavi što prije kako će taj punjač izgledati", tvrdi Borzan u razgovoru za Index.

Potpredsjednica europskih socijalista Biljana Borzan za Index je rekla da u narednih pola godine očekuju odluku Europske komisije o tome kako bi trebao izgledati i kakve će karakteristike imati punjač za sve vrste mobilnih telefona i drugih malih elektroničkih uređaja,

"Svatko od nas ima nekoliko starih punjača po ladicama, a konstantno skupljamo nove. Neki punjači dižu cijenu uređaja i za 300 kuna, tako da će ova standardizacija kojom bi postojao jedan punjač za sve vrste mobilnih telefona te moguće i drugih malih elektroničkih uređaja, dovesti do značajnih ušteda za građane", kazala je Biljana Borzan.

Navodi kako će ovo biti i od dobrobiti za zaštitu prirode, ističući kako elektronski otpad raste od tri do pet posto svake godine diljem EU-a te da se u okoliš godišnje odloži 51.000 tona punjača.

"Mjere koje je Komisija do sada poduzimala, a koje su bile na dobrovoljnoj bazi, nisu polučile rezultate. Proizvođači se nisu odazvali jer njima različiti punjači koji se promjene u svakoj generaciji mobitela stvaraju profit. Standardizacijom punjača za polovicu elektroničkih uređaja potrošači će uštedjeti više od pola milijarde eura do 2021.", istaknula je Borzan.

Navodi kako bi standardizacija punjača trebala biti samo jedan mali korak prema održivijoj potrošnji.

 

Gajšak: Ovime se koči napredak

Albert Gajšak, direktor startup tvrtke CircuitMess za elektroničke uređaje i idejni tvorac mobitela koji korisnik sastavlja sam, nije toliko oduševljen uvođenjem jedinstvenog punjača za sve mobitele i manje elektroničke uređaje.

Za Index je objasnio zašto se protivi tome. Na početku je naveo kako mu glavni argument da se regulira kakav punjač će imati uređaj nema pretjerano smisla.

"Loša stvar je da se politika EU miješa u napretke u tehnologiji jer se ovime koči napredak. Ako će uvesti taj neki službeni punjač, zbog toga vjerojatno inženjeri diljem svijeta neće htjeti razvijati nove punjače. Jedno vrijeme smo imali mikro USB na svim mobitelima pa su izbacili mikro USB c. Da je ovaj prvi mikro USB tad netko proglasio službenim, vjerojatno se ne bi tako brzo pojavio tip c koji je noviji te ima bolje karakteristike", rekao je Gajšak za Index.

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa kako bismo smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost vlastitih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara