EU predlaže ograničavanje zagađenja jezera i rijeka

EUROPSKA komisija predložila je nova pravila za smanjivanje prisutnosti kemijskih i toksičnih supstanci u europskim jezerima i rijekama.

Tim pravilima propisat će se od 2015. gornje granice dopuštene razine koncentracije za 41 kemikaliju, kovine i pesticide u površinskim vodama poput rijeka, jezera i obalnih voda.

"Jedna kapljica opasne supstance mogla bi biti dovoljna da zatruje na tisuće litara vode, stoga je od vitalne važnosti da na odgovarajući način kontroliramo kemikalije koje predstavljaju prijetnju okolišu i ljudskom zdravlju", priopćio je europski povjerenik zadužen za pitanja zaštite okoliša Stavros Dimas. "Zajednički standardi zaštite potrebni su zato što preko mnogih riječnih bazena i obalnih voda prolaze međunarodne granice", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Supstance koje zagađuju vode potječu od rudarskih aktivnosti, ispuštanja iz tvornica te iz ostalih izvora. Pravilima bi se osigurali standardi za 25-članu EU. Trenutno se primjenjuju nacionalni standardi.

Nova direktiva, koju će morati odobriti zemlje članice i Europski parlament, zahtijevala bi od članica da postignu predložena ograničenja za sve prioritetne supstance do 2015. te zaustave otjecanje i emisiju prioritetnih opasnih supstanci u vode do 2025., priopćila je EK.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara