EU pregovori na čekanju. Idemo dolje!

Foto: Boris Kovačev/Cropix

HRVATSKA je odlična, ali još nedovoljno dobra. Malo joj fali da napokon dovrši pregovore s EU, ali opet previše. Postigla je značajan napredak, ali u tri mjeseca morala bi napraviti ono što nije uspjela u tri godine. I ono što realno ne može ni u iduće tri.

Ukratko, Hrvatska nije dobila očekivani datum zaključenja pregovora s EU i nikome ništa. Više sreće drugi put. Pregovori su zasad propali, ali idemo dalje. Ili dolje.

"Nema nikih problema"

Prije pola godine Viviane Reding, povjerenica EU za pravosuđe, oštro je kritizirala premijerku Jadranku Kosor. Prijetila je da neće prihvatiti polovična rješenja u resoru pravosuđa, upozoravala na gomilu neriješenih sudskih slučajeva i još gomilu toga.

Ovoga tjedna ta ista Viviane Reding, ovoga puta kao pripadnica Europske pučke stranke, hvalila je premijerku Jadranku Kosor za izvanredan napredak u pregovorima. Istaknuvši kako u njemu "još treba riješiti postojeće probleme". Na prvi pogled, popraviti tek poneku sitnicu.

A kad ono, traži se konkretni napredak u zbrinjavanju izbjeglica, veći napredak u suđenjima za ratne zločine pred domaćim sudovima, jačanje kapaciteta za procesuiranje većeg broja predmeta, te napredak prema većem zapošljavanju pripadnika nacionalnih manjina u javnim službama. Zahtijeva se i procesuiranje slučajeva korupcije na visokoj razini i veći broj sudskih odluka.

Tri godine ili tri mjeseca

Drugim riječima, ono što nije učinjeno u tri godine, trebalo bi nekako pokrpati u iduća tri mjeseca. Svejedno, napredak je "impresivan", ali svejedno nedovoljan. Što bi tek bilo da je nešto manje "impresivan"?

Ustvari, nakon svih ovih godina teško je više znati je li bolje kad nas europski birokrati hvale ili kad nas kritiziraju. Kad opet i još uvijek nismo sposobni ispuniti sva mjerila za dovršetak pregovora. Pogledajmo to iz ove perspektive.

Hrvatska pod budnim okom EU

Hrvatska je već jedanaestu godinu pridruženi član EU. Prije osam godina podnijela je zahtjev za punopravnim članstvom. Pregovore je otvorila u listopadu 2005. godine, otkada Europska komisija podnosi godišnje izvještaje o napretku Hrvatske. Otada je prošlo već šest godina. Punih šest godina Hrvatska je pod paskom Europske unije. I što se dogodilo?

U tih šest godina Hrvatska je ogrezla u neviđenu korupciju i kriminal, institucije su devastirane, pravosuđe instrumentalizirano, mediji pokoreni, ekonomija propala, zemlja opljačkana, a za sve to odgovorna je upravo ova vlast kojoj EU sada, kao i svih ovih godina, daje podršku za dovršetak pregovora.

Sanader je vrlo uvažen vođa u Europi

Dok je Bruxelles sastavljao svoja izvješća o napretku (umjesto o propasti) Hrvatske, europski lideri vodili su kampanju za ostanak Ive Sanadera na vlasti. Angela Merkel poručivala je u predizbornom spotu HDZ-a kako je "Hrvatska na dobrom putu da postane članica Europske unije i da je sve to učinjeno pod vodstvom HDZ-a i Ive Sanadera", dok je Wilfried Martens, predsjednik Europske pučke stranke, primijetio kako je "Hrvatska vrlo dinamična i vrlo moderna zemlja, što je rezultat politike premijera Ive Sanadera, vrlo uvaženog vođe u Europi".

Kosor je vrlo uvažena...

Sada, pak, Viviane Reding, u slobodno vrijeme povjerenica EU za pravosuđe, stiže u Zagreb kako bi usred demonstracija i sve glasnijih zahtjeva za raspisivanjem izbora, dala podršku svojoj kolegici iz Europske pučke stranke, Jadranki Kosor.

Kome je više do ulaska u Europsku uniju kad se opstanak HDZ-a na vlasti praktički postavlja kao uvjet za dovršetak pregovora? I kome bi mogla uopće pasti na pamet pomisao da bi upravo ona stranka koja je uništila Hrvatsku mogla biti garancija za provedbu reformi?

Ili EU ili 80 posto nezadovoljnih Hrvata

Ili banalnije, ako već Viviane Reding može navijati za HDZ, onda valjda tri četvrtine hrvatskih građana ima pravo zahtijevati odlazak HDZ-a s vlasti. Pa i pod cijenu da se pregovori ne završe u roku. Kad je taj rok ionako pregažen ili uopće ne postoji.

Kosor se mjesecima branila kako sve mora biti podređeno dovršetku pregovora. Oni sada nisu dovršeni. Umjesto da smo svakim danom bliži EU, mi smo sve bliži provaliji. Koga onda briga za premijerkina obećanja da ćemo ulaskom u EU dobiti 3,5 milijarde eura, kad će nam ostaje 50 milijardi eura vanjskog duga. I 350 tisuća nezaposlenih. I 35 milijardi kuna unutarnjeg duga. I višegodišnji minus BDP-a.

EU nije Sveti Graal

EU nije rajsko utočište u kojem ćemo pronaći spas od svih naših muka, bez obzira što Kosor govorila. Tamo neće preko noći nestati svi naši problemi, kao što nas u to želi uvjeriti upravo ona stranka kojoj je uspjelo nemoguće: simultano prilagođavati Hrvatsku europskim mjerilima i istovremeno je uništavati do korijena. To nije Sveti Graal. Ili ako jest, onda bi iz njega trebali piti samo oni koji to zaslužuju.

I stoga, kad EU hvali Hrvatsku, ne treba se zanositi da je ona na dobrom putu. Kad joj dijeli kritike, to svejedno nije garancija da će one biti usvojene. Sigurno je samo jedno: kad EU hvali HDZ, ne čini dobro Hrvatskoj. Sve ostalo je manje važno.

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara