EU prijeti Washingtonu zbog uvođenja carina na europske proizvode

EU prijeti Washingtonu zbog uvođenja carina na europske proizvode
Foto: EPA

SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE su odredile carine na europske proizvode što je razbjesnilo Bruxelles koji obećava uzvratiti prvom prilikom, uz perspektivu pogoršanja transatlantskih trgovinskih odnosa. 

To povišenje američkih carina na europske proizvode u vrijednosti 7,5 milijardi dolara stupilo je na snagu četiri dana nakon definitivnog zelenog svjetla Svjetske trgovinske organizacije u Washingtonu da uvede sankcije EU kao odgovor na subvencije Airbusu.

Povjerenica za trgovinu žali zbog odluke

Europska povjerenica za trgovinu Cecilia Malmström, koja žali zbog te odluke, ocijenila je da EU ne preostaje ništa drugo nego odgovoriti.

WTO bi sljedeće godine trebao dozvoliti EU da odredi carinske sankcije Sjedinjenim Državama, optuženima za subvencioniranje Boeinga.

"Međusobno uvođenje carinskih sankcija dugoročno nikome nije u interesu", ocijenila je Malmström. 

"To će štetiti zrakoplovnoj industriji u Sjedinjenim Državama i EU i dovesti do kolateralnih šteta u brojnim drugim sektorima koji su već zahvaćeni sadašnjim trgovinskim napetostima", dodala je.

Nova ofenziva američkog predsjednika Donalda Trumpa događa se dok Washington sve dublje zapada u  trgovinski rat s Kinom, što bi moglo destabilizirati svjetsku trgovinu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara