EU priprema carine na američku robu vrijednu 20 milijardi dolara?

EU priprema carine na američku robu vrijednu 20 milijardi dolara?
Foto: EPA

EUROPSKA unija je spremna uvesti carine na američku robu vrijednu 20 milijardi dolara ako američka administracija uvede carine na europske automobile, izjavila je povjerenica Europske komisije za trgovinu Cecilia Malmström.

"Nadamo se da do toga neće doći i da ćemo naći rješenje. A ako ne, Komisija priprema prilično dug popis američkih proizvoda, vrijednih oko 20 milijardi dolara, na koje bi se uvele carine", izjavila je povjerenica Malmström za švedski list Dagens Nyheter.

Sastanak u Washingtonu

Povjerenica Malmström je zajedno s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom u srijedu u posjetu Washingtonu. Juncker će razgovarati s predsjednikom Donaldom Trumpom o sadašnjoj situaciji u međusobnoj razmjeni koja se može opisati kao pravi trgovinski rat.

Malmström kaže da nove europske carine ne bi bile usmjerene protiv neke od američkih saveznih država, nego općenito na robu poput poljoprivrednih proizvoda, strojeva, IT proizvoda itd.

Povjerenica je ocijenila da je prijedlog američkog ministra financija Stevena Mnuchina o ukidanju carina, necarinskih nameta i subvencije neozbiljan jer američka strana također subvencionira svoje proizvode.

Istaknula je da je europska strana za vrijeme pregovora o Transatlantskom trgovinskom i industrijskom partnerstvu (TTIP), koji su po Trumpovu dolasku na vlast prekinuti, pokušavala od američke strane dobiti ublažavanje njihovih zakona o subvenciji i zaštiti, ali "da se nisu pomaknuli ni za milimetar".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara