EU PROTIV RATA U IRAKU BEZ ODOBRENJA UN-A

Europska unija odbacila je u utorak mogućnost pokretanja rata protiv Iraka bez odobrenja UNa i naglasila da se UNovim inspektorima za razoružanje mora omogućiti dovoljno vremena da dovrše svoju misiju.

Grčki premijer Costas Simitis, predsjedatelj EU do kraja lipnja, upozorio je da bi rat u Iraku ugrožio mir i stabilnost na Bliskom istoku.

Govoreći nakon sastanka s rumunjskim premijerom Adrianom Nastaseom, Simitis je kazao kako su se ´obojica složili da mir mora biti očuvan.´

´Obojica vjerujemo da bi sukob rezultirao odgodom mnogih pozitivnih događaja te da ne bi pridonio stabilnosti i miru u regiji´, rekao je Simitis.

Grčki ministar vanjskih poslova Georgios Papandreou, koji krajem siječnja namjerava na čelu misije EU-e posjetiti Bliski istok kako bi pokušao spriječiti rat, rekao je da novi sukob ne bi bio potreban kad bi Irak surađivao s inspektorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Papandreou je naglasio da izvješće koje bi UN-ovi inspektori Vijeću sigurnosti UN-a trebali predati u ponedjeljak, 27. siječnja, nije rok za odluku o ratu. ´Rezolucija 1441 ne navodi 27. siječnja kao datum kada bi trebala biti donesena odluka´, rekao je.

´Teoretski i u praksi, moglo bi biti još vremena. Inspektori bi mogli nastaviti s radom još neko vrijeme´, ocijenio je.

Direktor UN-ove Međunarodne agencije za atomsku energiju Mohamed ElBaradei, koji je u ponedjeljak izvijestio Papandreoua o rezultatima inspekcija u Iraku, rekao je da je za dovršetak potrage za eventualnim iračkim oružjem za masovno uništenje potrebno još prilično vremena.

Papandreou je naglasio da bi EU podržala rat samo kad bi ´UN jasno i jednoglasno odlučio poduzeti vojne mjere i to temeljem neosporivih dokaza i zbog velike zabrinutosti´.

Francuski ministar vanjskih poslova Dominique de Villepin rekao je u utorak u Bruxellesu da Pariz namjerava mobilizirati EU kako bi se izbjegao rat u Iraku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara