EU traži koaliciju HDZ-a i SDP-a

EU traži koaliciju HDZ-a i SDP-a

DIPLOMATI zemalja EU-a akreditirani u Zagrebu smatraju da bi koalicija HDZ-a i SDP-a u ovom trenutku bila najbolje rješenje za Hrvatsku. Formiranjem tzv. "velike koalicije" izbjegla bi se nestabilnost vlade i zajamčio nastavak približavanja Hrvatske Europskoj zajednici.

 

Stav akreditiranih diplomata u Zagrebu "Novom listu " prenio je diplomat utjecajne zemlje Europske unije, nakon što je posve sigurno da HSS neće ući u vladu Ive Sanadera.

 

Diplomat, koji je želio ostati neimenovan, smatra da bi nestabilnom vladom sastavljenom od malih stranaka s velikim zahtjevima nastavak približavanja EU mogao bi biti ugrožen, jer bi slaba saborska većina usporavala vladinu sposobnost da donosi važne odluke.

 

Sugovornik riječkog tjednika mišljenja je da bi koalicija HDZ- i SDP-a bila dobro rješenje na godinu dvije dok se osigura politička sigurnost  i nastavak eurointegracijskoga procesa. Kada Hrvatska dobije status kandidata i kada započnu pregovori o članstvu s EU,  mogli bi se raspisati izvanredni izbori, smatra diplomat utjecajne članice EU-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Ukoliko predsjednik HSP-a Anto Đapić sazove najavljeni sastanak na kojem ima namjeru razuvjeriti veleposlanike da se odrekao ustaške ideologije, očekuje ga razočarenje. Diplomatski izvor tvrdi da se sastanku ne bi odazvali veleposlanici, ali bi iz pristojnosti došli niži službenici u veleposlanstvima.

 

Članice Europske unije toliko su skeptične prema HSP-u da su ne samo protiv te stranke u  u vladi predsjednika HDZ-a Ive Sanadera nego i protiv mogućnosti da HSP izvana podupre njegovu manjinsku vladu. S tim satvom navodno su upoznati i Sanader i Đapić.

 

Njemačka ne vjeruje HSP-u

Njemački veleposlanik u Hrvatskoj Gebhardt Weiss potvrdio je u pismu predsjedniku HSP-a Anti Đapiću ocjenu kako bi ulazak njegove stranke u koalicijsku Vladu bio štetan za Hrvatsku.

Weiss je odgovorio na pismo koje je Đapić u ponedjeljak poslao veleposlanstvima u Zagrebu, nakon što je talijanski veleposlanik Alessandro Grafini rekao da bi ulazak HSP-a u Vladu bio štetan za Hrvatsku. Grafini je to izjavio nakon sastanka veleposlanika EU u četvrtak u talijanskom veleposlanstvu, na kojemu je ocijenjeno da je HSP-ov program neprihvatljiv za EU.

Weiss je Đapiću odgovorio kako, nakon što je primio njegovo pismo, ne zna kojem programu treba vjerovati - "koalicijskom programu HSP-a" koji je upravo poslao veleposlanstvima, ili dosadašnjem, pod nazivom "Vizija nove Hrvatske" koji je do ponedjeljka bio na web stranici HSP-a.

"Koja riječ vrijedi? Vaša dosadašnja, kojom ste se trudili za naklonost birača i koju ste jučer izbrisali s web stranice HSP-a, ili vaša nova riječ, kojom se trudite oko potencijalnih koalicijskih partnera? Kako mogu, ako ukidate vaše prijašnje riječi, vjerovati novima?", piše u pismu veleposlanika Weissa.

Nakon što je načeo pitanje povjerenja i problem kako da "svojoj vladi objasni razlike" između HSP-ove izborne platforme i novoformuliranog stajališta, veleposlanik Weiss također izražava bojazan da bi za Hrvatsku bilo štetno da se riječi iz programa HSP-a pretvore u djelo.

"...dvojim bi li za ubrzavanje puta Hrvatske u EU bilo korisno ako bi nakon određenih riječi Vašeg izbornog programa uslijedila i djela", stoji u pismu.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara