EU zadovoljan "miroljubivim" odvijanjem predsjedničkih izbora

EUROPSKA unija zadovoljna je što su se prvi izravni predsjednički izbori u Indoneziji održali na "miroljubiv" način, navodi se u izvješću koji je u četvrtak objavila skupina od 232 promatrača raspoređena u zemlji za prvi krug izbora.

Glasovanje "se odvijalo u miroljubivom okruženju koje je omogućilo pluralističko natjecanje kandidata", navodi se izvješću.

Predsjednički izbori prvi su tog tipa za najnastanjeniju muslimansku zemlju na planetu (212 milijuna stanovnika), budući da su šefa države ranije imenovali članovi parlamenta. Oni označavaju dovršenje šestogodišnjeg demokratskog procesa koji je uslijedilo nakon pada diktatora Suharta i 32 godine njegove apsolutne vladavine.

Europski promatrači izrazili su žaljenje zbog visokog broja nevažećih listića koji su greškom probušeni dvaput. Birači nisu bili dovoljno upozoravani da treba presavinuti listić prije perforiranja, sa žaljenjem su ustanovili promatrači.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Izborno povjerenstvo, nakon što je uočilo problem, smjesta je kazalo svojim dužnosnicima da smatraju važećima listiće perforirane dvaput.

Prema službenim rezultatima temeljenima na prebrojavanju gotovo 60 posto listića, bivši general Susilo Bambang Yudhoyono dobio je 34 posto glasova, nasuprot 26 posto za njegovu protivnicu Sukarnoputri. Ako se ta tendencija potvrdi, dvoje pretendenata naći će se u drugom krugu koji se predviđa za 20. rujna.

Konačne rezultate očekuje se najranije za tjedan dana.

(Hina) xbnš ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara