EUFOR u BiH zamjenjuje civilna misija

EUFOR u BiH zamjenjuje civilna misija

MINISTRI obrane Europske unije su danas priopćili kako će europska vojna misija u BIH (EUFOR) postupno biti smanjena i zamijenjena civilnom.

Konačna odluka o tome još nije donesena, ali je francuski ministar obrane Herve Morin rekao kako je "najveći dio vojnih operacija u suštini završen". Morin, koji se sa svojim kolegama neformalno sastao u Deauvilleu, objasnio je kako postoje četiri scenarija za budućnost EUFOR-a: zadržavanje statusa quo, potpuno povlačenje snaga, znatno smanjenje njihovog broja ili transformacija u operaciju obuke.

Morin tvrdi da je na sastanku prevladalo mišljenje kako treba ići k povlačenju i "promjeni karaktera misije", odnosno kako su Bosni i Hercegovini danas potrebni vojni savjetnici i obuka policijskih snaga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Službenici EU tvrde, a International Herald Tribune prenosi, kako su ostanak sadašnje misije EUFOR-a bili Slovačka, Italija i Grčka.

Jednoglasna odluka o tome, s druge strane, nije postignuta. Umjesto toga će se od zapovjednika EUFOR-a, britanskog generala Johna McColla, zatražiti da ministrima EU podnese izvještaj na sastanku koji će biti održan 10. studenog.

Misija EUFOR otpočela je u prosincu 2004, sa zadatkom uspostave vojne stabilnosti u BiH, kojeg je, zajedno s većinom ljudstva, naslijedila od misije UN za stabilizaciju (SFOR). EUFOR trenutno broji 2.125 vojnika iz 22 države EU i pet država koje nisu članice Unije.

R.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara