Euro na putu najvećeg tjednog gubitka prema dolaru od listopada

Euro na putu najvećeg tjednog gubitka prema dolaru od listopada

Foto: 123rf

EURO je u petak ojačao prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima, no ostaje na putu najvećeg tjednog gubitka od listopada u kontekstu ovotjednih rasprodaja dionica na globalnim tržištima. Euro je u prijepodnevnom trgovanju ojačao 0,2 posto prema dolaru, na 1,227 dolara, no ostaje na tjednom gubitku od 1,47 posto. Međutim, od početka godine je i dalje u plusu od 2,28 posto.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros se pak zadržao nedaleko razina zabilježenih na prethodnom zatvaranju i na tjednoj je razini na dobitku 1,1 posto. No, ostaje na gubitku od 2,1 posto u ovoj godini. Američka je valuta prema japanskoj nakratko skliznula na 108,50 jena, nedaleko najnižih razina u četiri mjeseca, od 108,28 jena, na koje je skliznula krajem siječnja. Potom se stabilizirala, na 109,255 jena, u plusu 0,5 posto u usporedbi s prethodnim zatvaranjem, no ostaje na putu tjednog gubitka prema jenu.
 
Kaos na tržištu
 
Švicarski franak, u kojem pored jena ulagači također pronalaze sigurno utočište za svoj kapital u nestabilnim vremenima, nakratko je također dosegnuo najviše razine prema euru u posljednja četiri mjeseca, od 1,146 franaka za euro. Potom se stabilizirao na 1,1518 franaka za euro, na 0,5-postotnom gubitku u odnosu na prethodno zatvaranje. Stephen Gallo, valutni analitičar u tvrtki BMO Capital Markets, kazao je da je ovotjedna rasprodaja na tržištima dionica i rizične imovine dovela do zdrave korekcije na tržištima valuta.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Prije ovotjednog kaosa na tržištima, među popularnijim potezima ulagača bile su kupnje eura zbog očekivanja da će Europska središnja banka (ECB) postupno početi smanjivati izdašne monetarne poticaje u eurozoni. Isto tako, popularne su bile i prodaje jena temeljem stajališta da će japanska središnja banka Bank of Japan (BOJ) biti zadnja koja će okončati ciklus vrlo labave monetarne politike.
 
"S obzirom na teškoće na tržištima dionica, sudionici tržišta vjerojatno će zasad nastaviti smanjivati svoje pozicije", kazao je Minori Uchida, glavni valutni analitičar u Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ-u.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara