Eurobarometar: 66 posto Hrvata smatra da imamo koristi od EU-a

Eurobarometar: 66 posto Hrvata smatra da imamo koristi od EU-a
Foto: Shutterstock

NAJNOVIJI Eurobarometar pokazao je kako 68 posto europskih građana smatra da njihova zemlja ima koristi od članstva u Europskoj uniji, dok je u Hrvatskoj 66 posto ispitanika iskazalo takav stav, priopćio je Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Posljednji Eurobarometar, istraživanje koje ispituje stavove javnosti o Europskoj uniji, proveden je u rujnu te je pokazao kako 62 posto europskih građana misli da je članstvo u europskom bloku dobro za njihovu državu, a 68 posto ispitanika smatra kako članstvo omogućava razne koristi. To predstavlja najvišu zabilježenu potporu Europskoj uniji od 1983., stoji u objavi Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj 66 posto ispitanika smatra kako zemlja ima koristi od EU članstva. Kao glavne razloge navode da Europska unija otvara nove poslovne mogućnosti, doprinosi gospodarskom rastu, te održavanju mira i jačanju sigurnosti.

Istraživanje pokazuje kako 44 posto hrvatskih građana ocjenjuje pripadnost Europskoj uniji kao dobru stvar, što predstavlja 8 postotnih bodova više u odnosu na prethodni Eurobarometar iz travnja. Udio građana koji se negativno očitovao o EU članstvu nije se smanjivao niti povećavao u odnosu na podatke iz travnja, te i dalje iznosi 14 posto.

U Hrvatskoj 61 posto ispitanika smatra kako je njihov glas u EU bitan, dok u ostatku Europe 48 posto građana misli na taj način.

Sve više ispitanika u Hrvatskoj zna da će se izbori za Europski parlament održati u svibnju iduće godine, a kao prioritetne teme o kojima žele raspravljati u izbornoj kampanji ističu: gospodarstvo i rast, borbu protiv nezaposlenosti mladih, socijalnu politiku, zaštitu potrošača i sigurnost hrane, te borbu protiv terorizma. 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara