Euro-mediteranski sastanak o bliskoistočnom miru i terorizmu

MINISTRI vanjskih poslova Europske unije (EU) počeli su na Kreti dvodnevne razgovore sa svojim kolegama iz mediteranskih zemalja posvećene u najvećoj mjeri prekidu izraelsko-palestinskih sukoba i borbi protiv terorizma.

Diplomati EU-a smatraju da je izraelsko prihvaćanje mirovnog plana kojim je predviđena uspostava neovisne palestinske države do 2005. godine dodatni poticaj Euro-mediteranskom sastanku 45 zemalja, kojim predsjeda grčki ministar vanjskih poslova Georgios Papandreou.

Razgovori na Kreti odvijaju se uz visoke mjere sigurnosti, s borbenim helikopterima i brodovima koji patroliraju oko luksuznog ljetovališta Knossos, gdje će ministri razmotriti nove perspektive mira na Bliskom istoku i pokrenuti zajednički plan borbe protiv terorizma.

Uz 15 članica EU-a, sastanku su nazočni ministri vanjskih poslova Alžira, Egipta, Izraela, Jordana, Libanona, Maroka, Sirije, Tunisa, Turske i predstavnici Palestinske samopurave.

Među sudionicima su i ministri 10 budućih članica EU-a, među njima Cipar i Malta, koji su članovi Euro-Meda, a u EU bi trebali ući 2004. godine.

Pokrenut u Barceloni 1995. godine, dijalog EU-a i njezinih siromašnih južnih susjeda dugo je bio talac izraelsko-palestinskog sukoba. No, ovoga bi puta kontakti izraelskog ministra Silvana Shaloma i palestinskog kolege Nabila Shaatha trebali biti manje napeti od ranijih izraelsko-palestinskih susreta.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

EU će sastanak iskoristiti za jačanje euro-mediteranskih veza, a njezina je strategija učiniti zemlje mediteranskog kruga dijelom tzv. "šire Europe".

Strategija predviđa i snažniju uključenost EU-a u gospodarske i političke reforme u arapskim zemljama, koje bi trebala pratiti veća humanitarna pomoć i investicije.

Ministri bi na Kreti, uz to, trebali usuglasiti nove zajedničke napore u borbi protiv terorizma i unaprijediti policijsku suradnju.

Očekuje se i da će EU pritisnuti Izrael i vlade arapskih zemalja da prihvate novu zajedničku strategiju zaštite ljudskih prava.

Idući ministarski sastanak Euro-Meda trebao bi se održati u prosincu u Napulju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara