Europol: Povezanost ISIS-a i posljednjih napada je slaba, uzrok bi mogle biti psihičke bolesti

Europol: Povezanost ISIS-a i posljednjih napada je slaba, uzrok bi mogle biti psihičke bolesti

Foto: Hina

VEZA između Islamske države i nedavnog niza terorističkih napada u Europi i SAD-u je slaba, smatra Europol, dodajući da bi psihičke bolesti vrlo vjerojatno mogle biti motivacija za takve izolirane napade.

Posebno izvješće Europola o napadima tzv. 'vukova samotnjaka', koje se fokusira na napade u Orlandu na Floridi, Magnavilleu i Nici u Francuskoj i Wuerzburgu u Njemačkoj, dodatak je godišnjem izvješću te agencije o terorizmu, objavljenom u svibnju.

Europol priznaje da su neki od napadača tvrdili da su odani Islamskoj državi, koja je pozvala muslimane na Zapadu da izvode napade.

No, ističe da se još ne može reći da se ti napadi ne bi ionako dogodili, neovisno o Islamskoj državi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Iako je Islamska država preuzela odgovornost za najnovije napade, čini se da nijedan od ta četiri napada nije bio planiran, nije imao logističku potporu niti ih je izravno izvela Islamska država, po podacima s kojima raspolaže Europol", navodi agencija.

"Islamska država podržala je napade, ali povezanost napadača s njome nije jasna."

Europol napominje također da je oko 35 posto ljudi koji su samostalno izveli napade od 2000. do 2015. bolovalo od neke vrste mentalnog poremećaja, implicirajući da bi možda ionako počinili kaznena djela, no odlučili su povezati napade s Islamskom državom kako bi im pridali veće značenje.

"Unatoč tome što neki izolirani napadači povezuju religiju i ideologiju sa svojim djelima, ulogu potencijalnih mentalnih problema ne bi se smjelo zanemariti", kaže se u izvješću.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara