Europska agencija za lijekove bit će u Amsterdamu

Europska agencija za lijekove bit će u Amsterdamu

Ilustracija: Pixsell/Sanjin Strukić

AMSTERDAM je večeras izabran za novo sjedište Europske agencije za lijekove, koja se zbog Brexita mora preseliti iz Londona, a pobjednika je odredio ždrijeb nakon što su Amsterdam i Milano u trećem krugu glasanja dobili isti broj glasova.

Treći krug glasanja završio je omjerom 13:13, što znači da je jedna zemlja bila suzdržana.

Kandidiralo se 19 gradova

Za sjedište EMA-e kandidiralo se ukupno 19 gradova, ali su prije glasanja odustali Zagreb, Dublin i Valletta.

Iz hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova priopćenjem su izvijestili kako je donesena odluka o povlačenju kandidature za sjedište Europske agencije za lijekove. I to samo dva sata prije glasanja.

>> Dva sata prije glasanja, Hrvatska objavila da povlači kandidaturu za sjedište Europske agencije za lijekove

"Takva je odluka donesena nakon naše ocjene postupka koji prethodi donošenju odluke o premještaju ove agencije iz Ujedinjene Kraljevine. Držimo da taj postupak ne osigurava vrednovanje svih kriterija na isti način, te da je bio podložan sugestivnim ocjenama same Europske agencije za lijekove.

Republika Hrvatska je međutim u ovom postupku prikupila vrijedno iskustvo natjecanja za sjedište budućih agencija i tijela Europske unije.
 
Držimo da bi temelj svih budućih odluka trebalo biti načelo jednakosti među državama članicama, što ponajprije uključuje i ravnomjernu distribuciju sjedišta agencija i tijela Europske unije", poručili su iz Ministarstva.

U prvom je krugu najviše bodova dobio Milano

U prvom krugu najviše bodova dobio je Milano, 25 bodova, a Amsterdam i Kopenhagen po 20. Bratislava je s 15 bodova kao četvrta ispala u prvom krugu, a iza nje je bila Barcelona s 13 bodova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U drugom krugu otpao je Kopenhagen, Milano je dobio 12 glasova, još dva glasa su mu nedostajala za većinu, Amsterdam je dobio 9 glasova.

Amsterdam i Milano najpoželjnija odredišta

I Amsterdam i Milano bili su među najpoželjnijim odredištem za zaposlenike EMA-e, koji su prijetili da će napustiti posao ako sjedište dobije neki manje atraktivan grad.

Formalno, njihov glas se nije smio uzimati u obzir, ali odlazak većeg broja stručnjaka možda bi doveo u pitanje neometan nastavak rada agencije odmah po preseljenju.

Vijeće EU-a nije se pridržavalo izjave Europskog vijeća iz 2003. prema kojoj nove agencije trebaju ići u nove članice EU-a.

Hrvatska jedna od pet članica koje nemaju ni jednu agenciju

To je napravljeno uz obrazloženje da se ovaj put ne radi o novoj agenciji nego o novom sjedištu već postojeće agencije.

S tim se nije složila većina novih članica, među njima i Hrvatska, koja je jedna od pet zemalja koje nemaju nijednu agenciju.

Glasanje je obavljeno na marginama sastanka Vijeća za opće poslove EU-a, koji čine ministri vanjskih ili europskih poslova zemalja članica.

Nakon izbora sjedišta EMA-e, pristupit će se izboru sjedišta za Europsko nadzorno tijelo za bankarstvo (EBA), za koje ima osam kandidata - Bruxelles, Dublin, Frankfurt, Luxembourg, Pariz, Prag, Beč i Varšava.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Europsku agenciju za lijekove, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Europska agencija za lijekove.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara