Europska komisija ne dopušta odgodu privatizacije Nove Ljubljanske Banke

Europska komisija ne dopušta odgodu privatizacije Nove Ljubljanske Banke

Foto: NLB

EUROPSKA komisija nije pristala na prijedlog slovenske vlade da se za tri godine odgodi privatizacija Nove Ljubljanske banke (NLB).

"Prodaja 75 posto dionica NLB-a i dalje je značajna obveza Slovenije kako bi se osigurala dugoročna održivost banke kojoj je Komisija 2013. odobrila primanje znatne državne pomoći", navedeno je u Bruxellesu nakon razgovora europske povjerenice za tržišno natjecanje Margrethe Vestager i  slovenske ministrice financija Mateje Vraničar Erman.

Ona je najavila da će se kontakti s Komisijom na tehničkoj razini o problematici privatizacije NLB-a nastaviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Europska komisija već je dva puta odobrila produljenje roka Sloveniji za prodaju većinskog udjela u najvećoj domaćoj banci. Prema dogovoru iz ove godine, Slovenija je trebala privatizaciju provesti u dva koraka, no vlada je već započeti proces prodaje putem inicijalne javne ponude dionica sredinom godine prekinula, neslužbeno zbog niskih ponuđenih cijena te predložila Komisiji da se proces prolongira na tri godine.

Moguće i sankcije za Sloveniju


Kako prenose slovenski mediji, jedna od eventualnih sankcija Bruxellesa za kašnjenje prodaje mogla bi biti instrukcija da slovenska vlada mora naložiti prodaju podružnica NLB-a u Srbiji, Crnoj Gori, na Kosovu i u Makedoniji, što bi smanjilo njene prihode i razvojni potencijal.

Slovenska vlada navodno je spremnija na plaćanje eventualne kazne za kašnjenje privatizacije banke nego na prodaju banaka-kćeri na Balkanu, što bi smanjilo NLB-ovu privlačnost za investitore i njenu bilancu te je svelo na lokalnu banku bez većeg značaja, javljaju slovenski mediji.

Kao jedan od razloga zašto želi prolongirati privatizaciju NLB-a slovenske ja vlada Komisiji navela da joj cijenu u ovom trenutku opterećuje neriješeno pitanje dijela stare devizne štednje hrvatskih građana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara