Europska komisija pomaže jačanju USKOK-a

EUROPSKA komisija sa 650 tisuća eura pomaže jačanje hrvatskog Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK), u sklopu twining projekta koji će financirati nabavu računalne opreme i edukaciju antikorupcijskih tužitelja.

Uz USKOK i Državno odvjetništvo glavni partner je Antikorupcijski ured španjolskog tužiteljstva, istaknuto je na današnjem predstavljanju projekta "Jačanje kapaciteta USKOK-a", namijenjenog usklađivanju hrvatskih institucija sa strukturama EU-a.

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić ocijenio je da će projekt omogućiti da USKOK četiri godine nakon svog osnutka profunkcionira onako kako se od njega očekuje jer još uvijek nije postigao svoju osnovnu zadaću. "USKOK ne bi trebao samo progoniti kriminal i korupciju, već i pratiti kretanja organiziranog kriminaliteta", kazao je Bajić. Dodao je da u javnosti postoji kriva percepcija kako USKOK ima specijalce koji mogu nadgledati svaki djelić zemlje i rješavati probleme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt podsjetila je da pravosuđe s Europskom unijom već surađuje na dva projekta te da su u pripremi i novi namijenjeni osuvremenjivanju pravosudnog sustava.

Ustvrdila je da su korupcija i organizirani kriminal ozbiljni problemi koji su u društvu "pustili duboke korijene". O tome govore i ispitivanja javnog mišljenja te česti sukobi pojedinih kriminalnih grupa, kazala je i ustvrdila kako USKOK na to mora snažno odgovoriti, jer je jedno od najjačih oružja koje Hrvatska ima na tom polju.

Potrebu kvalitetnijeg ekipiranja kadrova i dodatne edukacije naglasio je i ravnatelj USKOK-a Željko Žganjer. Posjetio je da je za borbu s organiziranim kriminalom i korupcijom nužan brži protok informacija.

Gosti iz španjolskog Antikorupcijskog ureda posjetili su da je borba protiv tih oblika kriminala izuzetno važna i za probližavanje Europskoj uniji, što je istaknuto i u nekoliko predpristupnih dokumenata.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara