Europska kompanija kupuje 200 problematičnih Boeinga, prevozit će ljude

Europska kompanija kupuje 200 problematičnih Boeinga, prevozit će ljude
Foto: Epa

NAKON što je kompanija Boeing dugo vremena imala problema s prodajom problematičnog modela 737, izgleda da joj se ovoga tjedna sreća ipak nasmiješila. Naime, u utorak je zrakoplovna tvrtka International Airlines Group (IAG) najavila kako planira kupiti 200 zrakoplova 737 Max, javlja CNN.

Kompanija IAG, u čijem su vlasništvu Aer Lingus, British Airways, Iberia i drugi europski prijevoznici, svoju je namjeru kupnje modela 737 objavila na sajmu Paris Air Show. Iako ta tvrtka već koristi širokotrupne zrakoplove kompanije Boeing, do sada je uskotrupne putničke zrakoplove isključivo nabavljala od konkurencije, odnosno od Airbusa (EADSF).

Kobni softver

Zrakoplovi 737 Max prizemljeni su diljem svijeta sredinom ožujka nakon tragičnih avionskih nesreća u Etiopiji i Indoneziji, kada je sveukupno poginulo 346 putnika i članova posade.

U obje nesreće, automatizirani sustav Maneuvering Characteristics Augmentation System (MCAS) neispravno je očitavao gubitak uzgona te spuštao nos zrakoplova onemogućujući pilotima da isprave problem i povrate kontrolu nad avionom.

Mada je Boeing nedavno priopćio kako je dovršio softversko rješenje za problematične modele, još uvijek se ne zna kada će oni opet imati odobrenje za let.

"Imamo povjerenja u Boeing i očekujemo da će se zrakoplovi uspješno vratiti u službu u narednih nekoliko mjeseci", rekao je Willie Walsh, izvršni direktor IAG-a.

Nije do sada imao ni jednu narudžbu

Nakon što je prizemljen Boeingov najprodavaniji model zrakoplova, kompanija nije izvršila nikakve isporuke niti primila nove narudžbe.

Prema svibanjskom izvješću kompanije Boeing, ona u travnju nije zaprimila ni jednu novu narudžbu za zrakoplove. Ne samo da tvrtka nije imala novih narudžbi za problematični 737 Max 8 nego u travnju nije imala ni zahtjeva za drugim modelima kao što su 787 Dreamliner ili 777.

Drugi loši dijelovi - neispravna pretkrilca

Zanimljivo je kako se IAG odvažio na takav korak i povjerenje u Boeing mada se početkom lipnja doznalo kako u nekim avionima 737 Max ima i drugih neispravnih dijelova.

U nedjelju 2. lipnja tvrtka Boeing priopćila  je kako neki zrakoplovi 737, uključujući mnoge avione 737 Max, imaju neispravne dijelove na svojim krilima.

Djelujući zajedno sa Saveznom upravom za civilno zrakoplovstvo (FAA), Boeing je savjetovao svim zrakoplovnim kompanijama koje koriste njegove aviona 737 da naprave detaljan pregled na pretkrilcima serije Max i NG. Serija 737 NG uključuje zrakoplove 737-600, 700, 800 i 900.

Pretkrilca su pokretna aerodinamička površina namijenjena povećanju uzgona koja je smještena na prednjem bridu krila. Boeing je upozorio da neka od njih možda ne zadovoljavaju proizvodne standarde i da ih je potrebno zamijeniti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara