Europska konferencija "Iustitia et pax" želi pomoći BiH

STANJE u Bosni i Hercegovini daleko je od dobroga, a brojni neriješeni problemi to su opasniji što više prijeti opasnost da se na njih zaboravi zbog drugih kriznih žarišta u svijetu, upozorio je u ponedjeljak u Sarajevu pomoćni biskup vrhbosanski msgr. Pero Sudar istupivši u svojstvu predsjednika komisije Iustitia et Pax Biskupske konferencije BiH.

U Sarajevu je održano trodnevno zasjedanje Konferencije europskih komisija Iustistia et Pax, a biskup Sudar novinarima je kazao kako je to bio rezultat želje da se još jednom pomogne da BiH i njezin glavni grad ne budu zaboravljeni sa svojim neriješenim problemima. Konferencija europskih komisija Justitia et pax je vijeće savjetodavnih tijela nacionalnih Biskupskih konferencija za pitanje pravde i mira, a na ovogodišnju Godišnju skupštinu Konferencije prijavilo se preko šezdeset javnih osoba iz dvadesetak zemalja.

"Postoji opasnost da se u svijetu deset godina nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma na temelju dobro friziranih izvještaja stekne dojam da je u BiH sve u redu i da ona više ne treba pomoć", kazao je biskup Sudar.

On je optužio međunarodne predstavnike u BiH kako su najčešći autori takvih pogrešnih izvješća želeći predstaviti rezultate svoga rada boljima nego što su oni u stvarnosti.

Također je istaknuo kako bi zaključak o dobrom stanju u BiH bio više nego pogrešan jer svi trebaju znati kako tamo nema stvarnoga mira.

Trajni mir, kako je pojasnio biskup Sudar, ne znači tek odsutnost rata nego pravdu i normalan život i još puno toga čega u BiH nema niti na vidiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Nadam se da će članovi komisija Iustitia et Pax biti ambasadori onakve BiH kakvu su vidjeli. Oni trebaju prenijeti poruku kako BiH još treba pravdu i pravičnost, nadu i povjerenje u budućnost", izjavio je pomoćni biskup vrhbosanski.

Predsjednik švicarske komisije "Iustitia et Pax", koja trenutačno predsjedava europskom konferencijom, Josef Bieger-Hanggi potvrdio je kako će je želja svih članova ovih komisija, a posebice onih koji su doputovali u BiH, pomoći da se stanje u njoj popravi.

Za to će biti iskorišteno djelovanje ovih komisija u različitim europskim zemljama.

"BiH je ispit za razvitak cijele Europe", kazao je Bieger-Hanggi dodavši kako je upravo to bio povod višednevne temeljite analize stanja u toj zemlji koja će poslužiti za buduće djelovanje komisija Iustistia et Pax.

(Hina) xrm ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara