Europska obrana: Blair nikada ne bi naškodio NATO-u

VELIKA BRITANIJA neće nikad prihvatiti bilo kakav plan o europskoj obrani koji bi "naštetio NATO-u", izjavio je u petak britanski premijer Tony Blair, na marginama europskog summita u Bruxxellesu.

"Bit ću vrlo jasan: nikad ne bih doveo NATO u opasnost, jer smatram da je NATO temelj naše obrane", rekao je britanski premijer novinarima.

Sjedinjene Države drže neke europske inicijative o pitanju europske obrane prijetnjom za budućnost Atlantskog Saveza. Blair je stoga želio pojasniti svoje stajalište o neovisnoj obrambenoj strukturi EU-a izneseno prošlog mjeseca u Berlinu na sastanku s njemačkim kancelarom Gerhardom Schroederom i francuskim predsjednikom Jacquesom Chiracom. Schroeder i Chirac podupiru postupan napredak prema nastojanjima da se vojni kapaciteti EU-a odvoje od SAD-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U nastojanju da odagna američku zabrinutost, Blair je istaknuo kako je "odan saveznik i prijatelj SAD-a", ali je i dodao da Britanija mora biti snažna unutar Europe.

"EU može razvijati vojne kapacitete, ali ne bi trebala uspostavljati vojno-zapovjedne strukture", smatra Blair.

On je dodao kako drži da EU može nastaviti reagirati neovisno od SAD-a u slučajevima kada Washington odluči ne intervenirati.

"Europski ustav mora se temeljiti na suradnji neovisnih suverenih država koje međusobno surađuju", rekao je Blair, dodavši kako nikad neće biti "europske superdržave".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara