Europska povjerenica za trgovinu: Spremni smo riješiti trgovinski spor s Amerikom

Europska povjerenica za trgovinu: Spremni smo riješiti trgovinski spor s Amerikom
Foto: Hina/EPA

EUROPSKA unija spremna je razgovarati sa SAD-om kako bi se riješio trgovinski spor potaknut odlukom američke strane o uvođenju carina na europski čelik i aluminij od 25 posto, izjavila je danas europska povjerenica za trgovinu Cecilia Malmstrom.

Ocijenivši američke carine kao "nelegalne" i suprotne pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO), Malmstrom je kazala da nema nikakve druge opcije osim mjera odmazde kako bi se zaštitili europski interesi i poslovi.

"Uvijek smo otvoreni za razgovor sa SAD-om. Cijela Europska unija utemeljena je na ideji da razgovaramo", kazala je Malmstrom. Kao odgovor na američke carine uvedene početkom mjeseca, EU je odgovorio istom mjerom te će se od petka na cijeli niz američkih proizvoda obračunavati carine u iznosu od 25 posto.

Zauzima se za otvoreni trgovinski sustav utemeljen na pravilima

Malmstrom, koja se nalazi u posjetu Novom Zelandu gdje razgovara o sporazumu o slobodnoj trgovini, poručila je da se zauzima za otvoreni trgovinski sustav utemeljen na pravilima, a koji je sada ugrožen trvenjima između SAD-a i drugih velikih ekonomija. Početak pregovora o sporazumu o slobodnoj trgovini između EU-a i Novog Zelanda u Wellingtonu se ocjenjuje kao "važna prekretnica" u bilateralnim odnosima dviju strana.

"Dijelimo značajan dio povijesti, kulture i vrijednosti, a ipak se trenutno jedni prema drugima odnosimo nepravedno po pitanju trgovine", kazao je novozelandski ministar trgovine David Parker, istaknuvši da će trgovinski sporazum između njegove zemlje i EU-a, jednog od najvećih novozelandskih trgovinskih partnera, donijeti značajne prednosti objema stranama.

Malmstrom je početak razgovora o sporazumu o poštenoj trgovini nazvala "vrlo posebnom prilikom" i "odličnom šansom za uspostavu zajedničkih pravila i širenje globalizacije, koja će omogućiti lakšu trgovinu uz očuvanje održivog razvoja". Prva runda pregovora trebala bi se održati u lipnju u Bruxellesu. Parker očekuje da bi pregovori mogli biti okončani unutar dvije godine.  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara