Europske zemlje odgađaju ratifikaciju ustava EU-a

ŠVEDSKA, Finska, Danska, Portugal, Češka i Irska planiraju odgoditi ratifikaciju ustava Europske unije, objavili su čelnici tih zemalja.

"Odgodit ćemo ratifikaciju. Tom pitanju vratit ćemo se iduće jeseni", izjavio je švedski premijer Goran Persson za Švedski radio. "Tada ćemo odlučiti hoćemo li nastaviti s ratifikacijom", dodao je.

"Nijedan od europskih čelnika ne dovodi ustav u pitanje. No, posve je jasno da nam ne treba još jedno ne", rekao je finski premijer Matti Vanhanen.

Irska je još jedna u nizu zemalja koja će odgoditi održavanje referenduma o ustavu Europske unije, nakon francuskog i nizozemskog referenduma, izjavio je u četvrtak izvor blizak irskoj vladi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Irska neće održati referendum kao što je planirano u jesen ove godine, već će ga odgoditi do 2006. godine", izjavio je taj izvor za agenciju Reuters.

Danska je također na neodređeno vrijeme odgodila referendum o ratifikaciji ustava EU koji je bio predviđen za rujan, izjavio je danski premijer Anders Fogh Rasmussen u petak u radijskom obraćanju javnosti.

Rasmussen je dodao da je o toj odluci razgovarao sa čelnicima svih stranaka te da su se oni složili sa odgodom referenduma koji je bio predviđen za 27. rujna.

I Portugal je odgodio referendum o europskom Ustavu. Potvrdio je u to petak portugalski premijer Jose Socrates.

Portugal je odgodio izjašnjavanje zbog odluke europskih vođa koji su u četvrtak na summitu u Bruxellesu produljili rok za ratifikaciju Ustava do najmanje polovice 2007. godine, rekao je Socrates u razgovoru za privatni TSF radio.

Češki premijer Jiri Parubek, kako javlja France presse, objavio je u četvrtak navečer da će predložiti političkim strankama svoje zemlje da odgode referendum za kraj 2006. ili početak 2007. godine.

"Predložit ću da se odgodi proces ratifikacije do kraja 2006. ili početka 2007.", rekao je novinarima u Bruxellesu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara