Europski obavještajci: ISIS ulazi u novu fazu, mijenjaju strategiju - "dolazimo u vaše zemlje"

Europski obavještajci: ISIS ulazi u novu fazu, mijenjaju strategiju - "dolazimo u vaše zemlje"

Foto: 123rf

ISLAMSKA DRŽAVA priprema sljedbenike za mogući slom i gubitak kalifata, dok vođe ISIS-a sve češće u javnim obraćanjima priznavaju gubitke na teritorijima koje su dosad držali pod svojom kontrolom, piše Washington Post u opsežnoj analizi.

Američki stručnjaci za terorizam smatraju da su nedavni napadi s mnogo žrtava u Istanbulu i Bagdadu zapravo bili odgovor na poraze koje je Islamska država doživjela u Iraku i Siriji. Oni također procjenjuju da će se takvi napadi nastaviti, ako ne i pojačati, dok se ISIS istovremeno bude transformirao iz kvazidržave s teritorijem kojeg je kontrolirala prema razgranatoj terorističkoj mreži čije će ćelije u tajnosti djelovati na najmanje tri kontinenta.

Zaključili su jedno - sve dok gubitak teritorija Islamskoj državi znači velik udarac po dđepu, što otežava regrutiranje i planiranje operacija, dotad će ISIS ostati opasan.

Dužnosnici Islamske države u javnim obraćanjima inzistiraju na tome da projekt kalifata ostaje održiv, istodobno tvrdeći da su u zadnjim vojnim porazima prisiljeni na promjenu strategije.

Prebacuju se u druge zemlje

"Dok se napadaju naše temeljne strukture u Iraku i Siriji, odlučili smo proširiti i prebaciti naše zapovjedne, medijske i ekonomske strukture u druge zemlje", rekao je nedavno visoki operativac ISIS-a tijekom intervjua kojeg je dao nekolicini novinara sa Zapada, zahtijevajući pritom da ostane anoniman. Rekao je i da van kalifata postoji velik interes ljudi da se priključe ISIS-u, no zasad im je rečeno tek da ostanu gdje jesu i čekaju svoju priliku.

Da su u Islamskoj državi zavladali panika i očaj govore i vijesti o sve češćim naređenjima o uništavanju televizijskih uređaja i satelitskih antena kako bi se ljudima onemogućio dotok vijesti izvana.

Sve glasnije pričaju o potencijalnom porazu. Čak je i tjednik al-Nabe koji izlazi u Islamskoj državi pisao o neizvjesnoj sudbini kalifata te mogućem gubitku teritorija.

"Ako neprijatelji žele ostvariti istinsku pobjedu, morat će čekati još dugo vremena: sve dok čitava generacija muslimana koji su bili svjedoci uspostave Islamske države i povratka kalifata ne nestanu", navodi urednik lista u osvrtu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takvo što se moglo čuti i u propovijedi službenog glasnogovornika ISIS-a Abu Muhammada al-Adnanija na samom početku Ramazana. Tad je privukao pažnju svijeta, jer je usred najsvetijeg mjeseca muslimana pozvao na nove terorističke napade diljem svijeta.

Ne žele izgubiti teritorij

"Hoćemo li biti poraženi ako ostanemo bez Mosula, Sirta ili Rake, pa se nađemo sami u pustinji, bez ijednog grada ili komadića zemlje? Sigurno nećemo", poručio je al-Adnani.

"Oni ne žele izgubiti teritorij. No, pokušavaju uvjeriti ljude da njihova skupina ima dugu povijest i da će usprkos svemu opstati", izjavio je Cole Bunzel s Odjela za bliskoistočne studije na svučilištu Princetone.

"Smrtonosni napadi u zračnoj luci Ataturk u Istanbulu i bagdadskoj trgovačkoj četvrti Karrada, s golemim brojem cvilnih žrtava, vjerojatno su dio istog pokušaja da se sljedbenike umiri i dokaže im da je ISIS još uvijek snažna organizacija", dodao je Will McCants, autor knjige "ISIS Apokalipsa".

Uspješni napadi u inozemstvu pokazatelj su velikih problema kod kuće. Znakovito je da nakon dugotrajnih hvalisanja i uvjeravanja u nepobjedivost ISIS-a, njegovi vođe počinju priznavati gubitke na bojištu. Ipak, u svojim priopćenjima ne priznaju strateške i taktičke pogrešake koje su pridonijele porazima, ne spominju da se bore protiv širokog spektra protivnika koji uključuje velike zapadne sile, sunitske i šijitske muslimane, Rusiju i Kurde", naglasio je McCants.

"Doći ćemo u vaše zemlje"

Anonimac kojeg su intervjuirali zapadni novinari rekao je kako je svejedno hoće li sjedište ISIS-a ostati u Raki ili će biti premješteno negdje u Sjevernu Afriku ili pak na neko treće mjesto.

"Poruka svim članicama koalicije protiv nas je da vam to nećemo zaboraviti. Doći ćemo u vaše zemlje i zadati vam strašan udarac, na ovaj ili onaj način", kazao je militant.

Obavještajci iz Europe strahuju da je nova faza Islamske države već u tijeku.

"Sada će svoje djelovanje proširiti i usmjeriti na druge taktike i početi izvoditi mnogo opasnije operacije u velikim gradovima. Oni su već poduzeli sljedeći korak", rekli su obavještajni dužnosnici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara