Europski parlament odobrio Puigdemontu i Comínu mjesta zastupnika

Europski parlament odobrio Puigdemontu i Comínu mjesta zastupnika
Foto: EPA

BIVŠI članovi katalonske vlade Carles Puigdemont i Antoni Comín, čije izručenje iz Belgije traži Španjolska, dobili su akreditaciju od Europskog parlamenta i tako postali zastupnici.

Bivši predsjednik vlade Puigdemont i Comín, zadužen za zdravstvo, nalaze se u Belgiji od 2017. godine nakon što su u Barceloni proglasili samostalnu republiku Kataloniju. U Španjolskoj su optuženi za poticanje stanovnika na ustanak, neposluh te nezakonito korištenje javnog novca za organiziranje referenduma koji je bio zabranio Ustavni sud.

Osvojili mjesta na izborima u svibnju

U svibnju su na izborima za Europski parlament osvojili zastupnička mjesta na listi stranke za nezavisnost Katalonije.

No Europski parlament uskratio im je akreditaciju pa nisu mogli preuzeti mjesta i sudjelovati na konstituirajućoj sjednici. U četvrtak je, međutim, Sud Europske unije u Luksemburgu presudio kako je španjolsko pravosuđe trebalo pustiti njihovog zatvorenog kolegu Oriola Junquerasa da preuzme mjesto u Europskom parlamentu.

Junqueras, bivši potpredsjednik katalonske vlade, također je u svibnju osvojio mjesto u Europskom parlamentu, no nalazio se u pritvoru u Španjolskoj pod istim optužbama pa nije mogao preuzeti mjesto eurozastupnika. Sudac u Luksemburgu rekao je kako je objavom rezultata izbora automatski stekao imunitet zastupnika te da mu je španjolsko pravosuđe trebalo dopustiti odlazak u Europski parlament.

Junqueras je u listopadu osuđen na 13 godina zatvora. Vrhovni sud u Madridu osudio je još osmoricu bivših dužnosnika na nešto manje zatvorske kazne. Junquerasov odvjetnik zatražio je njegovo puštanje na slobodu dok je španjolsko državno odvjetništvo zatražilo njegov ostanak u zatvoru tvrdeći da se presuda u Luksemburgu ne odnosi na osuđujuću presudu nego na prethodno razdoblje dok se nalazio optužen u pritvoru. Španjolski Vrhovni sud će sljedećih dana razmotriti presudu iz Luksemburga pa se očitovati o njoj.

Radi se o privremenim akreditacijama

Puigdemont i Comín su u Bruxellesu pozdravili presudu Suda EU-a. Puigdemont je u petak izlazeći iz Europskog parlamenta rekao: "Morali smo se boriti protiv moćne mašinerije pod utjecajem španjolske države. Europsko pravosuđe kaže da smo eurozastupnici, a zakone je potrebno poštovati. Ovo je velika pobjeda za Europu."

On i Comín dobili su privremene akreditacije koje bi u sljedećih desetak dana mogle postati stalne. Kada postanu stalne, zatražit će da se protiv njih povuče europski uhidbeni nalog iz Španjolske.

Španjolski sud i dalje traži od Belgije njihovo izručenje. Belgijski sud je ovaj mjesec odgodio odluku do sredine veljače. Španjolski ministar unutarnjih poslova Fernando Grande-Marlaska rekao je kako će Španjolska poštovati odluke sudova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara