Europski parlament prihvaća odgodu Brexita uz uvjete

Europski parlament prihvaća odgodu Brexita uz uvjete
Foto: EPA

EUROPSKI parlament je podržao prijedlog rezolucije o Brexitu kojim se omogućava odgoda britanskog izlaska, ali i naglašava da će u slučaju izostanka dogovora Britanci i dalje morati poštovati svoje financijske obaveze prema Europskoj uniji. 

Europarlamentarci su s 544 glasa "za" i 126 glasova "protiv" podržali prijedlog rezolucije u kojoj stoji da je u interesu i Londona i Bruxellesa da se Brexit provede na uredan način.

Parlament u prijedlogu podržava odgodu izlaska, no samo ako se održe opći izbori ili novi referendum, opozove članak 50. ili prihvati sporazum o povlačenju. 

U slučaju izostanka dogovora ne može biti prijelaznog razdoblja niti će se moći postizati "mini sporazumi" kako bi se ublažile posljedice neurednog izlaska.

To će to biti moguće samo kad Ujedinjeno Kraljevstvo ispoštuje obaveze prema pravima građana, financijsku odštetu razvoda i Sporazum na Veliki petak iz 1998. kojim je ukinuta tvrda granica između dvije Irske. 

Financijska obaveza Britanaca prema EU vrijedit će i u slučaju izlaska bez dogovora, upozorava se u prijedlogu rezolucije.

U njemu stoji i da će temeljne opcije Britanaca po pitanju takozvanog backstopa, mehanizma za izbjegavanje povratka tvrde granice na irskom otoku, ostati iste, nevezano za to tko bude vodio vladu u Londonu.

Parlament u mjeri naglašava i kako backstop podržava većina stranaka u sjevernoirskom parlamentu, a da nedavne ankete pokazuju da to mišljenje dijeli i većina stanovnika tog dijela Ujedinjenog Kraljevstva. 

U rezoluciji se ističe da će neuredan izlazak iz EU-a u potpunosti biti odgovornost britanske vlade te se poručuje kako se Bruxelles strogo protivi suspenziji britanskog parlamenta do 14. listopada. 

Dogovor i dalje moguć

Predsjednik Europske komisije na odlasku Jean-Claude Juncker je na raspravi uoči glasanja u Strasbourgu otkrio kako se u ponedjeljak, uz glavnog europskog pregovarača za Brexit Michela Barniera, sastao s britanskim premijerom Borisom Johnsonom i kako su imali "prijateljske, konstruktivne i pozitivne razgovore". 

Juncker smatra da postoji stvaran rizik izlaska bez dogovora, no da je i dalje moguće postizanje sporazuma. 

"Komisija je spremna raditi cijeli dan i noć da bi se pronašli tehnički i politički dogovori", rekao je predsjednik Europske komisije. 

Dodao je i kako je Johnsonu poručio da nije emocionalno vezan za backstop, nego za ciljeve koje žele postići tim mehanizmom, no da britanska vlada još nije došla s alternativnim prijedlogom za pitanje irske granice. 

"Dok se to ne dogodi, ne mogu vam reći da ima napretka", zaključio je. 

Finska ministrica za europska pitanja Tytti Tuppurainen, predstavnica države koja trenutno predsjeda Europskom unijom, na raspravi je kazala da je izlazak bez sporazuma izgledan scenarij, što su pljeskom popratili britanski zastupnici stranke Brexit, koji su bili glasni tijekom cijele rasprave.

Deficit demokracije

Predsjednik Europske pučke stranke Manfred Weber kazao je da je Brexit glup i kako je samo pokazao stanovnicima EU-a prednosti tog saveza. 

"Pobornici Brexita tvrdili su da će donji dom britanskog parlamenta preuzeti kontrolu, a sad su ga suspendirali", rekao je nesuđeni čelnik Europske komisije. 

Naglasio je kako treba poštovati rezultate referenduma iz 2016. na kojem su se građani s 51 posto glasova odlučili za izlazak iz EU-a, no da je cjelokupna populacija predstavljena u parlamentu, što također treba poštovati.

Johnson je suspendirao rad parlamenta do 13. listopada te je više puta ponovio da će Britanci napustiti EU 31. listopada, sa ili bez dogovora. 

Nigel Farage, jedan od najistaknutijih zagovornika Brexita, kazao je da je prilično izgledno da će se postići sporazum o backstopu na europskom summitu 17. listopada, no kako je sporazum koji je s Bruxellesom postigla bivša britanska Theresa May općenito loš za Britance. 

"Ostat ćemo zatočeni pod europskim pravilima", kazao je Farage i istaknuo kako pod tim dogovorom bilo kakvi budući trgovinski sporazum ovisi o dobroj volji, za koju smatra da ne postoji kod drugih europskih država. Dodao je da se EU boji britanskog izlaska iz carinske unije jer strahuje da će njegova država nakon toga postati bogatija.  

Predstavnik liberala Guy Verhofstadt kazao je kako je dobro da stranka Brexit i Nigel Farage mogu proizvoditi toliko buke tijekom rasprave jer to više ne mogu činiti u svom parlamentu. 

"Usput, tamo nisu ni izabrani", dodao je. 

"Euroskeptici vole govoriti da je EU nedemokratski. Ali Juncker i Tusk mogu učiniti puno toga, no ne mogu zatvoriti parlament. Ako opet žele uspoređivati EU sa Sovjetskim Savezom, mogu govoriti o svom parlamentu", rekao je Belgijac. 

Čelnik političke grupacije Identitet i demokracije, Talijan Marco Zanni, odgovorio mu je da je licemjerno tako govoriti o najstarijoj demokraciji o svijetu jer je EU više puta ignorirao odluke građana Unije, dok je britanska suspenzija parlamenta bila po zakonu. 

U raspravi su sudjelovala i dva hrvatska zastupnika.

Tonino Picula je podsjetio da je većina u parlamentu bila iznenađena rezultatom referenduma iz 2016. na kojem se "dogodila podrška onima koji dugo u Bruxellesu vide dežurnog krivca za domaće konflikte". 

Picula smatra da London ni tri godine nakon tog glasanja nije spreman preuzeti odgovornost za Brexit ili odustajanje od istog. Naglasio je kako u Britaniji, "u zemlji koja je u velikoj mjeri udarila temelje parlamentarnom sustavu i demokratskom odlučivanju", trenutno vlada politički kaos i neizvjesnost te da je "teško razlučiti što je smislena strategija, a što tek politički blef u bijegu od odgovornosti". 

"Jedno je sigurno, što god da se dogodi s Brexitom, rezultat ne smije ugroziti koheziju EU-a koju smo uspješno postigli o ovom pitanju", zaključio je.

Zastupnik Ivan Vilibor Sinčić rekao je da to što stranka Brexit u Europskom parlamentu ima 29 zastupnika, dok CDU Angele Merkel ima samo 23, "nešto govori o volji britanskog naroda" te kako se rezultati referenduma moraju poštovati usprkos opstrukcijama.

Pozvao je na brže načine izlaska iz EU-a za one čiji se građani na to odluče te je kritizirao buduću predsjednicu EK Ursulu Von der Leyen jer je pozvala na zajedničku europsku vanjsku politiku.

"Dosta je više integracije i federalizacije. Sve to jača euroskepticizam", istaknuo je Sinčić i zaključio da je "eurofundamentalizam opasan". 

"Razmišljanje 'ili Merkeličin način, ili nikakav način' je opasno. Ako se ne dopusti redefiniranje politike, Brexit je samo početak", zaključio je hrvatski zastupnik, što je popraćeno pljeskom zastupnika stranke Brexit.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara