EUROPSKI REKORD Čak 70 posto mladih Hrvata živi s roditeljima i nije se osamostalilo

EUROPSKI REKORD Čak 70 posto mladih Hrvata živi s roditeljima i nije se osamostalilo

Foto: 123rf

GOTOVO tri četvrtine mladih Hrvata nikako da napusti roditeljski dom. Po broju mladih od 18 do 34 godine koji još žive s roditeljima, Hrvatska je rekorder u Europskoj uniji, javlja RTL.

Prema podacima Eurostata, iza Hrvata se nalaze Slovaci, Srbi, Talijani te Maltežani.

"Da biste se odselili od roditelja, trebate imati izvjesne prihode. Drugi faktor su cijene nekretnina, visine najma, ljudi si to jednostavno ne mogu priuštiti, a naredna stvar je sigurno i izvjesna navika i komoditet", tvrdi sociolog Gojko Bežovan.

Jer u tradicionalno katoličkim mediteranskim zemljama prosjek onih koji žive s roditeljima uvijek je veći. Što zbog mentaliteta, što zbog dobrog standarda najbrže se osamostaljuju Danci, a u stopu ih prate njihovi susjedi Finci, Šveđani i Norvežani.

Nužne konkretne mjere

"Hrvatska ne bi bila među najgorima da država pomaže mladima s konkretnim mjerama", navodi sociolog Bežovan.

"Za očekivati bi bilo da ne povećavamo mirovine, nego da napola povećavamo, a dio novca dajemo za aktivne mjere zapošljavanja. Naredna stvar bila bi i da dio novca izdvajamo za gradnju socijalnih stanova da time utječemo na snižavanje cijena najma na tržištu stanova", dodaje.

Skromni gospodarski rast ipak je pridonio i skromnom smanjenju hrvatskog prosjeka sa 72, 2012. godine, na lanjskih 70 posto. Usporedbe radi prosjek onih koji žive s roditeljima na razini EU iznosi 48 posto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara