Europski Romi za Dan sjećanja na "Holokaust nad Romima"

EUROPSKI Romi pozvali su u srijedu u nekadašnjem nacističkom logoru Auschwitz-Birkenau na uvođenje Dana sjećanja za oko pola milijuna Roma, žrtava nacističke Njemačke tijekom Drugog svjetskog rata.

Predstavnici Roma okupili su se u zloglasnom bivšem koncentracijskom logoru na 62. obljetnicu nacističke likvidacije takozvanog "ciganskog logora" u kojemu je, prema dostupnim podacima, plinom ubijeno 3.000 muškaraca, žena i djece.

Predsjednik Udruge poljskih Roma Roman Kwiatkowski podsjetio je da je Auschwitz bio tek jedan od logora gdje su nacisti ubijali Rome.

"U mjestima kao što su Sobibor, Belzec, Hodonin i Lety leži pepeo mnoge naše braće - žrtava nacističkog genocida", rekao je Kwiatkowski, a prenijela poljska agencija PAP.

Prošle je godine čelnik poljskih Roma pozvao Njemačku da održi obećanje o gradnji memorijalnog centra za Rome žrtve Trećeg Reicha.

Gradnja tog objekta nije ni počela, a lani je golemi memorijalni centar za šest milijuna europskih Židova ubijenih u vrijeme nacističkog režima otvoren u Berlinu.

Procjenjuje se da je nacistička Njemačka ubila oko pola milijuna Roma predratne Europe od 1939. do 1944.

Kwiatkowski je izrazio žaljenje što poljski Romi koji su preživjeli logor ne primaju poljske državne mirovine na koje imaju pravo te je pozvao predsjednika i vladu da preispitaju to pitanje.

Od 23.000 Roma odvedenih u Auschwitz-Birkeanu od 1941.-1944., preživjelo je njih samo 2.000.

Procjenjuje se da danas u Europi živi oko osam milijuna Roma.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara