Europski sud odlučio: Navijačke huligane se može preventivno pritvoriti

Europski sud odlučio: Navijačke huligane se može preventivno pritvoriti
Foto: Hina/EPA

EUROPSKI sud danas je presudio u korist danskih vlasti koje su pritvorile tri lokalna navijača kako bi ih spriječile da rade nasilne ekscese na utakmici protiv Švedske 2009. godine. 

Europski sud za ljudska prava (EHCR) utvrdio je da Danska nije prekršila pravo na slobodu tog trojca koji je osumnjičen da je poticao i davao zapovijedi za tučnjavu između navijača. 

Trojac je na dan utakmice zadržan sedam sati kako bi ga se zaustavilo u organizaciji nereda, iako nije optužen da je napravio ikakvo kriminalno djelo. 

ECHR odlučio da ranije sudske odluke o pritvoru navijačima nisu bile ispravne

ECHR smatra kako su njegove ranije presude oko preventivnog pritvaranja osoba bile nedosljedne. Ranije odluke da je preventivni pritvor dopušten samo u kontekstu kaznenih postupaka nisu bile ispravne, tvrdi sud. 

Nadalje, zahtjevi Europske konvencije o ljudskim pravima da takvo pritvaranje mora biti u cilju dovođenja osumnjičenog pred sud nisu prepreka nužnom kratkotrajnom pritvaranju, odlučio je ECHR. 

U takvim slučajevima osoba privedena kako bi se spriječilo da počini prekršaj treba biti oslobođena "za nekoliko sati, a ne dana", kazao je sud. 

Dva od 17 članova najviše komore suda nisu se složila s ovom odlukom, tvrdeći kako fleksibilno čitanje Konvencije nije u skladu s "naširoko prihvaćenim principom" u europskom pravosuđu da "odredbe koje garantiraju osobne slobode moraju biti interpretirane strogo i doslovno".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara