Europski sud pravde: Britanija može otkazati Brexit

Europski sud pravde: Britanija može otkazati Brexit
Foto: EPA

EUROPSKI sud pravde (ECJ) danas je presudio da Velika Britanija može jednostrano povući svoju odluku o izlasku iz Europske unije, dan prije glasanja u britanskom parlamentu o sporazumu koji je britanska premijerka Theresa May postigla s europskim dužnosnicima o uvjetima izlaska njezine zemlje iz Unije.

"Velika Britanija slobodna je jednostrano opozvati obavijest o namjeri da se povuče iz Europske unije", navodi se u odluci Europskog suda pravde.

Ta odluka osnažila je nade protivnika Brexita u održavanje novog referenduma o izlasku iz Europske unije.

Odluka suda u skladu je s preporukom neovisnog pravnog stručnjaka, jednog od 11 koji savjetuju sud i čije je mišljenje prije tjedan dana objavio ECJ. On je tada zaključio da Britanija može jednostrano promijeniti svoju odluku jer bi suprotno bilo inkompatibilno s pravilima EU-a da takve suverene odluke ovise o suglasnosti drugih članica.

Odbrojavanje do izlaska

Pitanje britanskog prava na jednostranu odluku u obliku peticije prvo je škotskim sudovima postavila skupina zastupnika predvođena Andyjem Wightmanom koju je zanimalo može li Britanija jednostrano povući aktiviranje članka 50. ugovora EU-a što je pokrenulo dvogodišnje odbrojavanje do izlaska Britanije iz Europske unije.

Pitanje je proslijeđeno početkom listopada Europskom sudu pravde (ECJ) koji je to uzeo u razmatranje po hitnom postupku kako bi donio stajalište prije nego što Britanija napusti EU 29. ožujka 2019.

Britanska vlada poručila je da je postavljeno pitanje od akademskog značaja jer nema namjeru promijeniti odluku o izlasku zemlje iz EU-a.

Unatoč tomu skupina škotskih zastupnika smatra da bi svi zastupnici u parlamentu morali znati sve opcije kad budu glasali o ugovoru o Brexitu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara