Europski sud pravde presudio: Okus namirnica ne može se štititi autorskim pravom

Europski sud pravde presudio: Okus namirnica ne može se štititi autorskim pravom
Ilustracija: EPA

OKUS određene namirnice ne može biti pravno zaštićen, presudio je Europski sud pravde u slučaju u kojemu je odlučivao o jednom nizozemskom sirnom namazu. 

Naime, Europski sud pravde rekao je da je okus hrane previše subjektivan i varijabilan da bi mogao biti u skladu sa zahtjevima koje je potrebno ispuniti da bi ga se zaštitilo putem zakona o autorskim pravima, prenosi BBC.

Sud odlučivao o sirnom namazu

Sud je odlučivao o jednom sirnom namazu s biljem, Heksenkaasu, koji proizvodi tvrtka Levola. 

Levola je naime tvrdila da jedan drugi sirni namaz, Witte Wievenkaas, krši njihova autorska prava. 

Tvrtka Levola je tvrdila da je Heksenkaas njihovo djelo, odnosno proizvod koji štiti autorsko pravo. Zbog toga su najprije od nizozemskih sudova zahtijevali da tvrtka Smilde, koja proizvodi Witte Wievenkaas, prestane s proizvodnjom i prodajom svojeg sirnog namaza.

Stoga je nizozemski sud poslao prethodno pitanje Sudu pravde Europske unije u kojemu su ih zatražili da odluče može li se okus neke hrane ili namirnice zaštititi preko Direktive o autorskim pravima. 

Sud presudio da okus hrane ne može biti zaštićen preko Direktive o autorskom pravu 

U svojoj odluci Europski sud pravde je zaključio nekoliko stvari. Najprije su odlučili kako bi okus neke namirnice, da bi bio podložan zaštiti prema Direktivi o autorskom pravu, moralo biti moguće okarakterizirati "djelom". Potom su rekli kako taj okus, da bi ga mogli okarakterizirati djelom, mora ispuniti dva kriterija. 

Ti kriteriji su:

- da se radi o originalnoj intelektualnoj kreaciji

- da postoji izražaj te kreacije koji je čini raspoznatljivom s dovoljnom objektivnošću i preciznošću.

Sud je potom zaključio da okus prehrambene namirnice nije moguće identificirati s preciznošću i objektivnošću. Rekli su da određene namirnice raspoznajemo po osnovi osjetila i iskustva okusa, a da su naša osjetila i iskustvo okusa subjektivna i promjenjiva. U odluci su naveli i stvari koje mogu utjecati na naše osjetilo okusa, poput godina, prehrambenih navika te prehrambenih izbora.

"U skladu s tim, Sud zaključuje da se okus prehrambenog proizvoda ne može klasificirati "djelom" te kako, posljedično, ne može biti zaštićen Direktivom o autorskom pravu", zaključio je.

Ovo nije prvi put da Europski sud pravde odlučuje o hrani

Europski sud pravde je i ranije odlučivao o hrani i piću. Primjerice, tako su u srpnju ove godine odlučili da čokoladica Kit Kat ne može dobiti zaštićeni status, javlja BBC.

U lipnju 2017. godine su presudili da hrana bazirana na biljkama poput tofua ne može imati deklaracije na kojima se podaci o njoj iznose terminima koji se koriste u mliječnoj industriji. 

U prosincu 2017. godine su pak presudili protiv grupe koja je lobirala za proizvođače šampanjca, presudivši kako njemački diskonti mogu svoj proizvod nazvati "Champagne Sorbet" budući da je taj proizvod u sebi sadržavao 12 posto šampanjca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara