Euroskeptik Farage planira veliku proslavu Brexita u centru Londona

Euroskeptik Farage planira veliku proslavu Brexita u centru Londona
Ilustracija: EPA

DUGOGODIŠNJI zagovornik Brexita Nigel Farage planira obilježiti britansko napuštanje Europske unije vatrometom, performansima i drugim događajima u centru Londona 31. siječnja, kada će Velika Britanija službeno napustiti EU, objavio je danas list The Telegraph.

Farage želi potrošiti oko 100 tisuća funti na "Proslavu Brexita", na kojoj očekuje do 10 tisuća ljudi na Trgu parlamenta  u Londonu, izvješćuje britanski list.

"Pristaše ostanka u EU do nogu su potučeni"

Farage i čelnik stranke Brexit Richard Tice traže dozvolu za organiziranje događaja koji bi "kulminirao vatrometom sličnom novogodišnjem", navodi Telegraph.

Farage i Tice su u novogodišnjoj poruci pristašama rekli da postoji "puno toga za proslaviti, napuštamo EU 31. siječnja!".

"Pristaše ostanka u EU do nogu su potučeni, a više nema većine onih koji su blokirali Brexit u parlamentu", poručili su.

Brojni političari rekli su da žele obilježiti 31. siječnja.

Farage želi mijenjati izborni sustav

Farage je ranije rekao da sada planira preusmjeriti fokus stranke na promjenu postojećeg izbornog sustava, temeljenog na izbornim jedinicama, u proporcionalni sustav.

Prema sadašnjem izbornom sustavu, zastupnik u Donjem domu britanskog parlamenta postaje kandidat koji osvoji najviše glasova u izbornoj jedinici, što ide u prilog dvama najvećim strankama i regionalnim strankama poput Škotske nacionalne stranke.

Nigel Farage nikada nije pobijedio u svojoj izbornoj jedinici, a njegova bivša stranka UKIP je 2015. godine osvojila 12,6 posto glasova na parlamentarnim izborima, ali je pobijedila samo u jednoj od 650 izbornih jedinica i tako dobila samo jednog zastupnika.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara