Eurostat objavio podatke o internet prodaji, Hrvatska pri vrhu EU-a u jednom segmentu

Eurostat objavio podatke o internet prodaji, Hrvatska pri vrhu EU-a u jednom segmentu

Foto:

HRVATSKA se po udjelu poduzeća, od onih koja se oslanjaju na internetsku prodaju, nalazi pri vrhu ljestvice članica EU-a koje pritom koriste vlastitu internetsku stranicu ili aplikaciju, dok je s druge strane na začelju kada je u pitanju prodaja proizvoda i usluga putem platformi za internetsku prodaju, pokazuju podaci Eurostata.

Od ukupnog broja poduzeća iz EU-a s najmanje deset zaposlenih, njih 16 posto je u 2016. godini zaprimilo narudžbe putem internetske stranice ili aplikacije za internetsku prodaju, navodi se u Eurostatovom izvješću.

Pritom među njima korištenje vlastite internetske stranice ili aplikacije uvelike dominira pa njih 85 posto tim putem prodaje proizvode i usluge. S druge strane, gotovo četiri od deset poduzetnika, odnosno 39 posto, svoje proizvode i usluge nudi putem jedne od platformi za internetsku trgovinu. 

Internetska prodaja uključuje i onu individualnim potrošačima kao i drugim poduzećima, napominju iz statističkog ureda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Među zemljama članicama EU-a, najviši udio poduzeća koja za prodaju koriste vlastitu internetsku stranicu ili aplikaciju zabilježen je u Češkoj, 98 posto, zatim Slovačkoj i Finskoj, u obje 97 posto, dok s 96 posto slijede Hrvatska i Island.

Najmanji pak udio bilježe Slovenija, 64 posto, te Njemačka i Luksemburg, obje 75 posto.Kada su u pitanju poduzeća koja se oslanjaju na prodaju putem interneta, a svoje proizvode i usluge prodaju putem servisa za internetsku prodaju, njihov najviši udio ostvaruje Italija, 54 posto, zatim Njemačka, 52 posto, te Austrija i Poljska, obje 47 posto.

S druge strane, taj udio je najmanji u Češkoj, Hrvatskoj i Finskoj, u svima po 14 posto, navode iz Eurostata.

Prema podacima Eurostata, u Hrvatskoj je 2016. godine svaka sedma kompanija, odnosno njih 14 posto, prodavala proizvode i usluge putem interneta, a 71 posto poduzeća imalo je internetsku stranicu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara