Eurostat: Proizvođačke cijene u EU-u i Hrvatskoj porasle na mjesečnoj razini

Eurostat: Proizvođačke cijene u EU-u i Hrvatskoj porasle na mjesečnoj razini

Foto:

PROIZVOĐAČKE cijene industrijskih proizvoda na razini Europske unije (EU) i eurozone u ovogodišnjem su listopadu dodatno uvećane na mjesečnoj razini, dok je na godišnjoj razini njihov rast usporio, a slična je kretanja zabilježila i Hrvatska, pokazale su procjene Eurostata.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u listopadu 2017. u EU-u u cjelini uvećane su 0,4 posto u usporedbi s mjesecom ranije, kada su porasle revidiranih 0,5 posto, pokazalo je objavljeno izvješće Eurostata. Prva procjena za rujan pokazivala je rast od 0,6 posto.

Rast cijena zbog poskupljenja energenata

I u 19-članoj eurozoni rast proizvođačkih cijena iznosio je 0,4 posto, nakon revidiranog, 0,5-postotnog rasta u rujnu. Prva procjena također je pokazivala rast od 0,6 posto u rujnu, napominju u izvješću.

Rast cijena na mjesečnoj razini pripisuje se poskupljenju energenata, za 1,2 posto u EU-u i za 1,3 posto u eurozoni, kao i rastu cijena intermedijarnih roba, za po 0,3 posto. U kategoriji kapitalnih i trajnih potrošačkih roba cijene su u EU-u i eurozoni ostale nepromijenjene, dok su pojeftinila netrajna potrošačka dobra, za 0,1 posto u EU-u i za  0,2 posto u eurozoni.

Ako se isključe energenti, proizvođačke su cijene ukupne industrije na mjesečnoj razini u EU-u uvećane 0,1 posto, a u eurozoni za 0,2 posto.

U Hrvatskoj su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda uvećane za 0,3 posto u odnosu na rujan, kada su bile za 0,4 posto više u usporedbi s mjesecom ranije.

Najizrazitiji rast cijena zabilježen je u Belgiji, od 2,4 posto, Irskoj od 1,5 posto, te u Rumunjskoj i Španjolskoj za jedan, odnosno 0,8 posto. Pad cijena, s druge strane, imale su Danska, za 1,5 posto, Cipar i Latvija za po 0,5 posto te Estonija od 0,4 posto.

Rast cijena usporio na godišnjoj razini


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Rast proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda u EU u listopadu je na godišnjoj razini usporio na 2,6 posto, s revidiranih 3,2 posto u prethodnom mjesecu. Prva procjena za rujan pokazivala je 3,3-postotni rast, napominje se u Eurostatovu izvješću.

I u eurozoni je rast cijena na godišnjoj razini posustao, skliznuvši u listopadu na 2,5 posto, s revidiranih 2,8 posto u mjesecu ranije. Prva Eurostatova procjena pokazivala je 2,9-postotni rast u rujnu.

Rast proizvođačkih cijena u EU-u i eurozoni pripisuje se rastu cijena svih promatranih kategorija proizvoda. U EU-u cijene intermedijarnih proizvoda porasle su 3,6 posto, energenata za 3,5 posto, netrajnih potrošačkih roba za 2,3 posto, a kapitalnih i trajnih potrošačkih roba za po 0,9 posto.

U eurozoni su intermedijarni proizvodi poskupili 3,5 posto, energenti 3,1 posto, netrajne potrošačke robe 1,9 posto, kapitalna dobra za 0,9 posto, a trajna potrošačka dobra za 0,6 posto.

Proizvođačke cijene ukupne industrije, bez energetskog sektora, u EU-u su porasle 2,5 posto, a u eurozoni za 2,3 posto.

U Hrvatskoj su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u listopadu 2017. godine porasle za 1,4 posto, nakon 2,1-postotnog rasta u rujnu.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda porasle su u svim zemljama članicama EU-a, pri čemu najviše u Belgiji, za 6,9 posto, u Bugarskoj, za 5,5 posto, u Poljskoj, za 4,5 posto, Mađarskoj, za 4,4 posto i u Irskoj za 4,3 posto.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara