Eurozastupnica Borzan: Loša hrana koju jedemo u Hrvatskoj utječe na naše zdravlje

Eurozastupnica Borzan: Loša hrana koju jedemo u Hrvatskoj utječe na naše zdravlje
Foto: biljanaborzan.eu, 123rf

ODBOR za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta usvojio je izvješće o različitoj kvaliteti proizvoda na tržištu EU-a na kojem je radila hrvatska zastupnica Biljana Borzan. Time je završen proces usuglašavanja pozicija svih nadležnih parlamentarnih odbora po tom pitanju.

„Na europskom tržištu moraju se dogoditi tektonski pomaci kako bi osigurali da svaki naš građanin ima kvalitetne proizvode. Istraživanja su pokazala da u Češkoj mesni proizvodi mogu imati i do 24 posto manje mesa nego što je deklarirano. U Hrvatskoj smo imali slučaj gdje je u hrenovkama koje su deklarirane kao meso bili mehanički otkošteni ostatci mesa koji se ne smiju deklarirati kao meso. Postojeći zakoni očito nisu dovoljni i naša je dužnost zaštiti potrošače, prije svega one u istočnoj EU“, kazala je Borzan.

Veliki rizik od srčanih bolesti

Europska udruga za srčane bolesti nedavno je problem dvostruke kvalitete proizvoda povezala s rizikom od srčanih i kardiovaskularnih bolesti koji je daleko veći u središnjoj i istočnoj Europi.

„Ako promatrate primjerice reformulacijske aktivnosti industrije gaziranih pića s ciljem smanjenja šećera u svojim proizvodima, očito je da su one koncentrirane na zapadnu Europu. Postoje istraživanja koja pokazuju i da je hrana u jugoistočnoj EU puno slanija. Dugoročno, takve razlike u proizvodima dovode do zdravstvenih rizika“, dodala je Biljana Borzan.

Podsjetimo, upravo je njeno istraživanje pokazalo da je HIPP dječja hrana u Hrvatskoj manje zdrava te je nakon objave rezultata HIPP povukao proizvod s naših polica. „Premda su neki proizvođači povećali kvalitetu proizvoda nakon što su uhvaćeni s prstima u pekmezu, ne možemo se osloniti na njihovu dobru volju. Europski zakon koji je u postupku mora jasno dati do znanja da će se teško sankcionirati oni koji nas tretiraju kao građane drugog reda“, zaključila je Borzan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara